Nemzetközi foci

Az UEFA úgy látja, egyre jobban használják a VAR-t a játékvezetők

Csökkent a videózásra fordított idő.

Ebben az idényben csökkent a videóbíró-technológia (VAR) döntéseire fordított átlagos idő a Bajnokok Ligájában az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfői bejelentése szerint – írja az MTI.

Az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője, Roberto Rosetti arról számolt be, hogy átlagosan másfél percet töltenek a kérdéses szituációk vizsgálatával a kontinens legrangosabb klubsorozatának jelenlegi szezonjában, ez az idő 15 másodperccel kevesebb, mint korábban.

A selejtező utolsó körében és a csoportkörben 108 találkozót játszottak le, ezeken a VAR alkalmazását követően 27 alkalommal változtatott a játékvezető az eredeti döntésén, azaz nagyjából négy mérkőzésenként egyszer.

Ez megmutatja a bíráskodás kiváló színvonalát

– mondta Rosetti, aki hozzáfűzte: lényeges tényező a döntésekre fordított idő is.

A legerősebb európai bajnokságokban nem egyöntetű a VAR támogatottsága, a Premier League-ben például széleskörű kritika érte a rendszert, mivel sokak szerint a VAR-játékvezetőknek nagyobb hatáskörük van, mint a pályán lévő kollégáiknak.

Rosetti hangsúlyozta, a rendszer elsősorban az egyértelmű hibák kiküszöbölésére szolgál, és nem a többféleképpen megítélhető esetek tisztázására. Kiemelte azt is, a legfontosabb továbbra is az, hogy a játékvezetők a pályán hozzanak helyes és határozott döntéseket.

Az UEFA megerősítette, ebben a szezonban első ízben alkalmazni fogja a technológiát az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában, akárcsak az Európa-bajnokság márciusi pótselejtezőin, valamint a nyári kontinensviadalon. Utóbbi egyik helyszíne Budapest lesz.

Kiemelt kép: Oli Scarff/AFP