Nemzetközi foci

Elhunyt a MU legendás kapusa, aki a társait mentette a müncheni légikatasztrófa után

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Harry Gregg, a Manchester United korábbi labdarúgója, aki az 1958. február 6-i müncheni repülőtéri balesetnél több embert is kimentett a szerencsétlenül járt gépből.

A korábbi északír válogatott kapus többek között egy kisgyereknek segített, valamint Bobby Charltont és Jackie Blanchflowert húzta ki a kifutópályán túlfutott gép roncsából.

Az egykori futballista kórházban, családja körében halt meg – tudatta a nevét viselő alapítvány.

Gregg 1957 és 1966 között 247-szer játszott a Manchester Unitedben, az angol csapathoz 23 ezer fontért került, ami akkor rekordösszeg volt kapusért. Az 1958-as, svédországi világbajnokságon őt választották a legjobb hálóőrnek. Az északír válogatottban 25 alkalommal lépett pályára.

Hazudnék, ha azt mondanám, mindig erre gondolok. Ha így lenne, megbolondulnék. Tudom, hogy a médiát érdekli, mi történt a kifutón, nem neheztelek ezért az emberekre, de ha az életem abban lenne összefoglalható, amit ott tettem, ami Németországban, Münchenben történt, akkor nem hajtottam volna végre nagy dolgot

– fogalmazott 2018-ban, a baleset 60. évfordulóján tartott megemlékezésen.

A baleset idején a Manchester United az FK Crvena zvezda elleni Bajnokcsapatok Európa Kupája-mérkőzésről tartott hazafelé. A tragédia a müncheni megállásnál a felszállás során következett be. A gép a tankolás után, harmadszori próbálkozás után sem tudott felemelkedni a kásás jéggel borított kifutópályáról, egy kerítésnek rohant, kettétört, majd kigyulladt. A tragédia 23 ember, köztük nyolc labdarúgó életét követelte.

Az ezt követő egy évtizedben Anglia legsikeresebb klubjának a semmiből kellett új csapatot építenie. Az MU 1968-ban tudta megnyerni a BEK-et, de abban a csapatban már nem volt benne Gregg, aki 1966-ban a Stoke Cityhez igazolt.

Kiemelt kép: DPA / dpa Picture-Alliance

Olvasói sztorik