Nemzetközi foci

Összeolvadhat a holland és a belga focibajnokság

A Kicker januárban szellőztette meg, hogy a holland és belga élvonalbeli bajnokság klubjai és vezetői arról tárgyalnak, hogy összeolvadjon a két liga. A terv egy kicsit pánikszerű lépésnek hat arra reagálva, hogy topklubok a Bajnokok Ligáját úgy alakítanák át, hogy oda csak a hagyományosan legerősebb bajnokságok legjobbjai kerüljenek be.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az új valóságot. Előbb vagy utóbb létrejön az Európai Szuperliga, ahol a Bayern München a Real Madriddal fog játszani vasárnap”

– mondta drámaian Bart Verhaeghe, az FC Bruges vezérigazgatója.

A javaslat szerint az élvonal egyesülne, a másodosztályt viszont már belga és holland bajnokságra osztanák. A BeNe League-ként emlegetett közös liga két legrosszabbja esne ki, a két nemzet bajnoka pedig a helyükre kerülne föl. Hollandia tíz, Belgium nyolc csapatot adna az egyesített élvonalnak induláskor.

Becslések szerint 400 millió eurós közvetítési jogot kaszálhatnának a szövetségek a mostani cirka 80 helyett, amivel a hatodik legkeresettebb bajnoksággá válna az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia élvonal mögött.

Fontos megjegyezni, hogy a legutóbbi megbeszélésen a Twente, a Sparta Rotterdam, a Heracles és a Heerenveen képviselői sem vettek részt, mert ellenzik az ötletet. Amennyiben létre is jön a megegyezés a felek között, még évekbe kerül, mire beindulhat a BeNe League.

Kiemelt képen a holland Ajax és a belga Eupen januári barátságos mérkőzése, amely évek múlva talán egy bajnoki is lehet. Fotó: ANP Sport via Getty Images

Olvasói sztorik