Nemzetközi foci sport

A FIFA elnöke olyan világról álmodik, ahol 15 ország is vb-győzelemre esélyes

Budapesten járt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Giovanni Infantino, hogy részt vegyen a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) budapesti, 83. kongresszusán. Hétfőn részletesen beszámolt a szervezet terveiről a jövőre nézve, amelynek középpontjában az Európán kívüli nemzetek felzárkóztatása állt.

Olyan tornákat szeretnénk szervezni, amelyeken mindenkinek jut sikerélmény, ahol mindenki tud fejlődni, mert most a különbség folyamatosan nő az európaiak és a világ többi része között. Az a vágyam, hogy legalább tizenöt ország válogatottja esélyes legyen a világbajnoki aranyéremre, és legyen ötven olyan kiváló klubcsapat, amely egy szinten van. Ebből persze legalább húsz európai lesz, de szeretnénk jó együtteseket Afrikában, Ázsiában és az amerikai kontinensen is

– mondta Infantino

A klubvilágbajnokság létszámbővítéséről azt mondta, fontosnak tartja, hogy a világ legjobb klubcsapatait ne csak egy szűk körben láthassák a nézők, a legjobbaknak ugyanis világszerte több tízmilliós rajongói bázisuk van. A sportvezető szerint az európai szövetség (UEFA) az elmúlt évtizedekben folyamatosan növelte a mérkőzések számát,a FIFA viszont a versenynaptár átszervezésével változtatna.

„Korábban 16 csapatos bajnokságok voltak és az európai kupasorozatokban is kevesebb mérkőzés volt. Mi világszerte népszerűsíteni akarjuk a labdarúgást, hiszen míg a foci kezdetben nemzeti ügy volt és idővel kontinentálissá vált, most eljött az ideje az igazi globalizációnak.”

Ennek egyik első lépésekpént a klubvilágbajnokságot 2021-től négyévente, 24 csapattal rendezik meg a Konföderációs Kupa helyett – jelezte.

Infantino szerint a FIFA három fő problémára fókuszál:

  • a korrupcióra,
  • a fogadási csalásokra,
  • és a rasszizmusra.

Kiemelte azt is a FIFA vezetője, hogy Afrikát kiemelten segíteni kell, az infrastrukturális hiányosságok, rossz versenyrendszer miatt, de a kontinentális vezetőkkel dolgoznak rajta.

Kiemeltünk húsz játékvezetőt, akik csak ebből élnek, és munkájuk részeként segítik, tanítják afrikai kollégáikat. Rengeteg pénzzel támogatjuk a kontinenst.

A FIFA elnöke szólt arról is, fontos, hogy beszéljenek a rasszizmusról, a játékosügynökök körüli problémákról, és ezekre is próbáljanak akár drasztikus módszerekkel megoldást találni. Komoly tervek vannak a női labdarúgás további fejlesztésére is: tervezés alatt áll a női világliga és klubvilágbajnokság, valamint az utánpótlás-világversenyek létszámbővítése.

Kiemelt kép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!