Nemzetközi foci

A FIFA elnöke olyan világról álmodik, ahol 15 ország is vb-győzelemre esélyes

Budapesten járt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Giovanni Infantino, hogy részt vegyen a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) budapesti, 83. kongresszusán. Hétfőn részletesen beszámolt a szervezet terveiről a jövőre nézve, amelynek középpontjában az Európán kívüli nemzetek felzárkóztatása állt.

Olyan tornákat szeretnénk szervezni, amelyeken mindenkinek jut sikerélmény, ahol mindenki tud fejlődni, mert most a különbség folyamatosan nő az európaiak és a világ többi része között. Az a vágyam, hogy legalább tizenöt ország válogatottja esélyes legyen a világbajnoki aranyéremre, és legyen ötven olyan kiváló klubcsapat, amely egy szinten van. Ebből persze legalább húsz európai lesz, de szeretnénk jó együtteseket Afrikában, Ázsiában és az amerikai kontinensen is

– mondta Infantino

A klubvilágbajnokság létszámbővítéséről azt mondta, fontosnak tartja, hogy a világ legjobb klubcsapatait ne csak egy szűk körben láthassák a nézők, a legjobbaknak ugyanis világszerte több tízmilliós rajongói bázisuk van. A sportvezető szerint az európai szövetség (UEFA) az elmúlt évtizedekben folyamatosan növelte a mérkőzések számát,a FIFA viszont a versenynaptár átszervezésével változtatna.

„Korábban 16 csapatos bajnokságok voltak és az európai kupasorozatokban is kevesebb mérkőzés volt. Mi világszerte népszerűsíteni akarjuk a labdarúgást, hiszen míg a foci kezdetben nemzeti ügy volt és idővel kontinentálissá vált, most eljött az ideje az igazi globalizációnak.”

Ennek egyik első lépésekpént a klubvilágbajnokságot 2021-től négyévente, 24 csapattal rendezik meg a Konföderációs Kupa helyett – jelezte.

Infantino szerint a FIFA három fő problémára fókuszál:

  • a korrupcióra,
  • a fogadási csalásokra,
  • és a rasszizmusra.

Kiemelte azt is a FIFA vezetője, hogy Afrikát kiemelten segíteni kell, az infrastrukturális hiányosságok, rossz versenyrendszer miatt, de a kontinentális vezetőkkel dolgoznak rajta.

Kiemeltünk húsz játékvezetőt, akik csak ebből élnek, és munkájuk részeként segítik, tanítják afrikai kollégáikat. Rengeteg pénzzel támogatjuk a kontinenst.

A FIFA elnöke szólt arról is, fontos, hogy beszéljenek a rasszizmusról, a játékosügynökök körüli problémákról, és ezekre is próbáljanak akár drasztikus módszerekkel megoldást találni. Komoly tervek vannak a női labdarúgás további fejlesztésére is: tervezés alatt áll a női világliga és klubvilágbajnokság, valamint az utánpótlás-világversenyek létszámbővítése.

Kiemelt kép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Olvasói sztorik