Nemzetközi foci

Mégsem a leszbikus maffia csinálta ki az ausztrál futballkapitányt

Egy független, háromtagú vizsgálóbizottság eloszlatta azt a feltevést, hogy az ausztrál női labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányának, Alen Stajcicnak menesztése mögött a csapaton belüli leszbikus maffia állt volna.

A szakember 2014-ben nevezték ki a válogatott élére, csapatával kétszer eljutott az Ázsia-kupa döntőjébe (2014, 2018), volt olimpiai (2016) és vb-negyedöntős (2015). Idén januárban teljesen váratlanul menesztették, a lépést az Ausztrál Labdarúgó Szövetség (a játékosok körében végzett két felmérés eredményeire hivatkozva) a nem kielégítő csapatkörnyezettel indokolta.

Akkor Stajcic azt mondta, jó hírnevének tönkretétele miatt jogi lépéseket fontolgat, és tagadta, hogy játékosokkal kapcsolatban bármilyen szabálytalanság vagy kötelességszegés fűződne a nevéhez. Nehezményezte, hogy kérése ellenére nem kapott hozzáférést a felmérés eredményeihez, így a vádakra sem tudott válaszolni.

Az ausztrál lapok akkor azt írták, Stajcic a leszbikus maffia kifejezést használta az ausztrál női futballal kapcsolatban, de a szakember (aki jelenleg a Central Coast Mariners férficsapatának az edzője), tagadta, hogy ezt bármikor is kimondta volna.

A szövetség augusztusban egy háromtagú bizottságot bízott meg azzal, hogy az ügyet kivizsgálja, ez független bizottság végül eloszlatta azt a feltevést, hogy leszbikus maffia állt volna a Stajcic menesztése háttérében.

A testület nem talált olyan bizonyítékot, amely alátámasztaná a leszbikus maffia létezését, vagy azt, hogy a szövetségi kapitány szerződésének megszüntetését személyes elfogultság vezette volna

– írta a testület egy tízoldalas dokumentumban.

A válogatott a nyári világbajnokságon Ante Milicic irányításával a nyolcaddöntőben kiesett, és csupán a 8. helyen zárt.

Kiemelt fotó: GEOFF ROBINS / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik