Nemzetközi foci

Tényleg szervkereskedőktől vett új májat játékosának a Barca?

2011-ben Eric Abidalnál, a Barcelona védőjénél májrákot diagnosztizáltak, egy évvel később pedig szervátültetésen esett át. Egy mardridi lap korábban arról írt, hogy a feketepiacról szerezhették be az új májat a Barcelona elöljárói, és erre bizonyítékot is szolgáltattak. Az ügyet újranyitotta a spanyol ügyészség, közben pedig megszólalt az a férfi is, akit eddig mindenki a donornak hitt.

2011. március 15-én az FC Barcelona labdarúgócsapata kiadott egy közleményt, miszerint a klub francia balhátvédjét, Eric Abidalt májrákkal diagnosztizálták. Az eset mindenkit sokkolt, nem csak a Barcelona kötelékébe tartozókat, de a rivális csapatok tagjait és szurkolóit is. Két nappal a diagnózist követően Abidalt már meg is operálták, és sikeresen eltávolították a májából a beteg sejteket.

2011. május 3-án a Barcelona hazai pályán 1-1-es döntetlenre állt a Real Madriddal szemben a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján – mivel a katalánok az első meccsen idegenben 2-0-ra nyertek, a továbbjutás már zsebben volt. A mérkőzés utolsó perceiben a csapat vezetőedzője, Pep Guardiola pályára küldte a súlyos betegségéből nagyon hamar felgyógyuló Abidalt, hogy a Camp Nouba kilátogató közel 100 ezer szurkoló megünnepelhesse a visszatérését, ráadásul a legnagyobb rivális ellen. Pár héttel később a Barcelona a döntők történetének talán legmeggyőzőbb teljesítményét nyújtva 3-1-re legyőzte a Manchester Unitedet és megnyerte a Bajnokok Ligáját. Abidal végigjátszotta a meccset, majd a csapatkapitány, Carles Puyol nagylelkűségének köszönhetően ő emelhette magasba először a trófeát.

2012. március 15-én – pontosan egy évvel az első diagnózis után – jött az újabb rossz hír: a betegség kiújult, ezért sürgős májtranszplantációra volt szükség. Azonnal megindult a keresés az ideális donor után, még Abidal csapattársa, Dani Alves is felajánlotta a máját barátjának, de végül a francia unokatestvérére, Gerard Armand-ra esett az orvosok választása. Alig egy hónappal a diagnózis után elvégezték a szervátültetést, Abidal felépült, később pedig profi labdarúgó karrierjét is folytathatta. Jelenleg a Barcelona sportigazgatójaként dolgozik.

Fantasztikus történet hitről, önfeláldozásról és küzdelemről, de meglehet, hogy ez lesz a modern labdarúgás történetének egyik legnagyobb botránya.

2018 nyarán a madridi El Confidencial közölt hosszú tényfeltáró cikket, melyben megfogalmazzák a vádat, hogy Sandro Rosell, aki 2010 és 2014 között a Barcelona elnöke volt, egyenesen odáig ment, hogy a feketepiacról szerzett májat Abidalnak. Rosell elnökségének ideje alatt kezdte meg a Barcelona a sportszakmai sikerek mellett a pénzügyi felemelkedést is, de a regnálását botrányok sorozata kísérte.

  • Elég csak Neymar kenőpénzektől bűzlő leigazolására gondolni,
  • vagy arra, hogy a nagy klubok közül a Barcelonát zárták ki legelőször az átigazolási piacról, amiért több szabályt megszegett a külföldi, fiatalkorú labdarúgók szerződtetésével kapcsolatban.

Rosell 2014-ben távozni kényszerült az elnöki posztról, ugyanis a spanyol ügyészség meggyanúsította egy nemzetközi pénzmosási ügyben. Emiatt később előzetes letartóztatásba is helyezték, ahonnan 22 hónappal később idén áprilisban engedték ki. A bíróság nem talált elég bizonyítékot a bűnösségére, így felmentették, a most felmerülő vádak azonban még a korábbinál is nagyobb botrányt generálhatnak körülötte.

Abidal májátültetésével kapcsolatban a hatóságok már korábban is vizsgálódtak, de bizonyítékok hiányában ejtették az ügyet tavaly májusban. Két hónappal később jelent meg az El Confidencial cikke, melyben négy, 2017-ben rögzített telefonbeszélgetés tartalmát közölték, melyekben Rosell elismeri egy közeli munkatársának, Juanjo Castillónak, hogy a feketepiacon vásároltak szervet a daganattal küzdő futballistának, a dolgot pedig azzal a történettel tervezték álcázni, hogy a donor a futballista unokaöccse. Az ügyészség ezekre a telefonhívásokra alapozva újra megnyitotta az ügyet, várhatóan felelnie kell majd Abidal és Rosell mellett a klub jelenlegi elnökének, Josep Maria Bartomeunak is, aki szintén tudott a történtekről.

Az ügyet különösen pikánssá teszi, hogy Bartomeu és Abidal jelenleg együtt dolgoznak a Barcelona vezetőségében, az egyik felvétel tanúsága szerint viszont Bartomeu egy rohadéknak nevezte a korábbi játékost, miután a francia azt nyilatkozta 2017-ben, hogy Sandro Rosell miatt kellett távoznia 2013-ban a klubtól. A beszélgetés ezt követően vesz érdekes fordulatot, mikor Castillo azt mondja Rosellnek:

Ez a srác ellenünk van… És még neki vettünk májat illegálisan, és azt mondtuk, hogy az unokatestvéréé!

Az elhangzott mondatra Rosell először csak hümmögéssel válaszol, majd háromszor is igennel felel, ami elég egyértelműen utal arra, hogy tényleg szervkereskedelem lehetett a háttérben.

A vádak tehát rendkívül súlyosak, de adódik a kérdés, hogy akkor mi a helyzet Gerarddal, a futballista unokatestvérével – akivel kapcsolatban most már azt is megkérdőjelezik, hogy tényleg a futballista rokona-e –, akit Abidal felesége kért fel, hogy legyen donor. Gerardot november 8-án tanúként hallgatták meg, nem sokkal később pedig az ügyet kirobbantó El Confidencialnak adott interjút.

Teljesen megdöbbentem, mikor olvastam a híreket, hiszen én voltam a donor. Másfél hónapon át kórházban voltam, nem értem ezt az egészet. Mikor olvasom, hogy a máj, amit Eric kapott, talán nem is az enyém volt… Először nevettem, mégis miket hordanak össze ezek az emberek?

Aztán ahogy egyre komolyabbá vált az ügy, Gerard is elkezdett minden lehetőséget számba venni, a bíróságra is azért ment el elsősorban, hogy tisztázza magát. A meghallgatásra vitte magával a röntgenfelvételeket, melyek igazolják, hogy hiányoznak a májlebenyei, és egy DNS-tesztet is bemutatott, mely igazolja, hogy valóban rokonok Abidallal. Ezen kívül leszögezte, hogy ugyanazon az életszínvonalon él, mint a műtét előtt, ugyanazt az autót hajtja, ugyanott lakik, jelenleg pedig regisztrált munkanélküli.

Ezeket azért volt fontos rögzítenie, mert az ügy egyik legfontosabb tétele, hogy fizetett-e neki bárki azért, hogy vállalja a donorságot.

A spanyol büntetőtörvénykönyv ugyanis azt is szigorúan bünteti, ha valaki pénzt fogad el szervátültetésért cserébe. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy valóban elvégeztek egy beavatkozást Abidal unokatestvérén, aminek keretében eltávolították a mája egy részét. Ha viszont a futballista számára a feketepiacról szerezték be a szervet, úgy – ahogy a vele készült interjú is sugallja – Gerard mája szintén ott köthetett ki, azaz valaki busás anyagi hasznot húzhatott az ő nagyvonalúságából.

Tudni akarom, hogy mi történt. És ha tényleg igaz lenne a vád, nagyon remélem, hogy Ericnek semmi köze ehhez az egészhez. Csak szeretném tisztára mosni a becsületem

– zárta a beszélgetést Abidal unokatestvére.

Maga Abidal a tavalyi vizsgálódás során megszólalt az üggyel kapcsolatban, később pedig egy képet tett közzé az Instagram-oldalán, ami akkor készült, mikor Gerarddal együtt lábadoztak az operáció után. A fotó mellé kísérőként azt írta: „Ezzel a képpel szeretném kifejezni a tiszteletemet az unokatestvérem, Gerard felé, és megvédeni a becsületét. (…) Nyilvánosan is elítélem azokat a médiumokat, amik megkérdőjelezik annak a beavatkozásnak a jogszerűségét, ami megmentette az életemet.”

View this post on Instagram

Con la publicación de esta imagen quiero pedir respeto hacia mi primo Gerard y defender su honorabilidad. Denuncio públicamente la actitud de algunos medios que siguen poniendo en duda la legalidad de una intervención que me salvó la vida. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ¡Basta ya! Pido respeto para todos los que hemos pasado o están pasando por una situación similar. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ————— ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ With this image, I want to show my respect for my cousin, Gerard, and defend his honour. I wish to publicly condemn the attitude of some media outlets who are suggesting any doubt in the legality of the intervention which saved my life. Stop now! I request respect for myself and everyone affected personally by this stage of my life, and for anyone else in a similar situation. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

A post shared by E.Abidal Official (@abi22ericabidal) on

Az ügy újranyitása óta viszont sem Abidal, sem más a Barcelonától nem reagált sem a vádakra, sem Gerard szavaira. Ennek megfelelően egyelőre marad a sötétben tapogatózás, illetve a hol jobban, hol kevésbé megalapozott feltételezések. A madridi lap felvételei elég egyértelműnek tűnnek, de egyelőre nem lehet őket perdöntőnek nevezni, így jelen pillanatban egyáltalán nem biztos Rosell bűnössége. Ha viszont igaznak bizonyulnak a vádak, ez lehet a Barcelona történetének legnagyobb botránya, ami után garantáltan fejek fognak hullani.

Kiemelt fotó: LLUIS GENE / AFP

Olvasói sztorik