Nemzetközi foci

Megismételte a 20 évvel ezelőtti MU-varázst a Flamengo

A brazil Flamengo az utolsó pillanatokban fordítva győzte le a címvédő argentin River Plate együttesét a labdarúgó Libertadores-kupa döntőjében.

A Limában rendezett szombati összecsapás 14. percében az argentinok kerültek előnybe (0-1), amit egészen a 89. percig meg is tudtak őrizni.

Ekkor érkezett azonban Gabriel Barbosa, aki előbb kiegyenlített (1-1).

Majd a ráadás második percében a győzelmet is megszerezte csapatának (2-1).

A Gabigol néven is ismert csatár történelmet írt, ilyen gyorsan, három perc alatt, még soha, senki nem szerzett két gólt. Az eddigi csúcsot Luis Perez Munoz, a chilei Colo Colo játékosa tartotta az 1991-es, Olimpia elleni fináléban öt perc alatt elért duplázásával.

A Flamengo – amely augusztus eleje óta veretlen tétmérkőzésen – története során másodszor nyerte meg a trófeát, ezt megelőző egyetlen sikerét 1981-ben aratta.

Húsz éve…

1999 májusában a Bajnokok Ligája fináléja hozott hasonló mérkőzést, a barcelonai összecsapáson a Bayern München a 6. percben vezetést szerzett Mario Basler révén, és úgy tűnt, sikerül is megőriznie az előnyt. A Manchester United csodacseréi azonban nem hagyták annyiban a dolgot, a 91. percben Teddy Sheringham egyenlített, két perccel később pedig a MU jelenlegi edzője, Ole Gunnar Solskjaer megszerezte a győztes találatot is.

Érdekesség, hogy a portugál Jorge Jesus csupán a második nem európai edző, aki meg tudta nyerni csapatával a legrangosabb dél-amerikai kupát, rajta kívül erre csak a horvát Mirko Jozic volt képes, még 1991-ben a Colo-Colóval.

Ami a játékosokat illeti, 42 év óta először lett európai győztese a Libertadores-kupában, a spanyol Pablo Marí előtt legutóbb az olasz Dante Mircoli ért el hasonló sikert, még 1972-ben az argentin Independientével.

Libertadores-kupa, döntő

Flamengo (brazil) – River Plate (argentin) 2-1 (0-1)
gól: Gabriel Barbosa (89., 92.), illetve Rafael Borré (14.)

Kiemelt fotó: CRIS BOURONCLE / AFP

Olvasói sztorik