Nemzetközi foci

Belpolitikai válság miatt elmarad a dél-amerikai rangadó

A chilei labdarúgó-válogatott játékosai a hetek óta tartó tüntetések és nyugtalan légkör miatt nem vállalják a jövő keddre tervezett felkészülési mérkőzést Peru ellen.

A sportban is nagy a káosz

Nem a válogatott mérkőzés az egyetlen sportesemény, amelyet a válság miatt felfüggesztenek, a chilei labdarúgóligában sem rendeznek mérkőzéseket (alacsonyabb osztályokban sem). De a Libertadores-kupa november 23-án esedékes döntőjét sem Santiagóban, hanem a perui Limában vívja majd a brazil Flamengo és az argentin River Plate.

A Chilei Labdarúgó Szövetség közleménye szerint a futballisták szerda reggeli tanácskozásán született meg a döntés, miszerint nem lépnek pályára a barátságos meccsen, amelyre a perui fővárosban, Limában került volna sor. A játékosok már vissza is tértek klubjaikhoz.

Az nem derült ki, miért döntöttek így a labdarúgók, de a Bayer Leverkusen középpályása, Charles Aránguiz úgy fogalmazott, a mérkőzést nem szabad megrendezni, mivel nyugtalanság uralkodik az országban.

„Csapatként úgy döntöttünk, hogy az országban zajló eseményekre való tekintettel nem játsszuk le a Peru ellen tervezett barátságos mérkőzést. Labdarúgók vagyunk, de mindenekelőtt emberek és polgárok. Tudjuk, hogy egy teljes országot képviselünk, azonban ma Chilében sokkal fontosabb prioritások vannak, mint a Peru elleni meccs” – nyilatkozta a csapatkapitány Gary Medel, a Bologna védője az Instagramon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

a toda, la opinión pública, especialmente a los hinchas. Como equipo hemos tomado la decisión de no jugar el partido amistoso pactado con Perú, en atención al momento social que vive nuestro país. Somos jugadores de futbol, pero ante todo personas y ciudadanos. Sabemos que representamos a un país completo y hoy Chile tiene otras prioridades mucho más importante que el juego del próximo martes. Hay un partido más importante que es el de la igualdad, el de cambiar muchas cosas para que todos los chilenos vivan en un país más justo. Apoyamos las manifestaciones, pero sin violencia y sin heridos, tanto del lado de los manifestantes, como de las fuerzas de orden. Chile necesita paz, pero tampoco que se olviden las demandas que originaron este movimiento. #fuerzachile #elpueblounidojamasseravencido❤️

Gary Medel (@gary_medel17) által megosztott bejegyzés, Nov 13., 2019, időpont: 8:54 (PST időzóna szerint)

Chilében lassan egy hónapja tartanak a kormányellenes és a társadalmi egyenlőtlenségek elleni megmozdulások, amelyek diáktüntetésként kezdődtek október közepén az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer átalakítását követelve.

Azóta azonban elfajultak az események, és az erőszak miatt már mintegy húsz ember meghalt, és több mint kétezren megsebesültek.

Kedden több százezer tiltakozó vonult az utcákra Chile városaiban, hogy azonnali és széles körű reformokat, a többi között a minimálbér megemelését, a gyógyszerek árának leszállítását és új alkotmány kidolgozását követeljék.

Kiemelt fotó: Andres Pina/Photosport

Olvasói sztorik