Nemzetközi foci

A megalázó kiütés után elnöki csata dönthet az új Bayern-edzőről

Nem lehet azt mondani, hogy megrengette a német sajtót a Bayern München vezetésének döntése, amikor vasárnap bejelentette, a továbbiakban nem Niko Kovac vezeti a labdarúgó Bundesligában botladozó csapatot.

Müncheni horroreredmények

Több mint tíz éve nem volt példa arra, hogy a Bayern München olyan súlyos vereséget szenvedjen a Bundesligában, mint szombaton. 2009. április 4-én ugyancsak 5-1-re kapott ki, akkor a Wolfsburgtól.

 

Íme a Bayern bajnoki horroreredményei:

 

1976. október 9. – 0-7 a Schalke ellen

1978. december 9. – 1-7 a Düsseldorf ellen

1974. augusztus 24. – 0-6 a Kickers Offenbach ellen

1975. november 22. – 0-6 a Frankfurt ellen

1965. december 11. – 1-6 az 1. FC Köln ellen

1977. április 16. – 1-6 a Saarbrücken ellen

1974. május 18. – 0-5 a Mönchengladbach ellen

1977. április 1. – 0-5 a Hamburg ellen

1978. április 29. – 0-5 a Kaiserslautern ellen

1994. augusztus 23. – 1-5 a Freiburg ellen

2002. január 26. – 1-5 a Schalke ellen

2009. április 4. – 1-5 a Wolfsburg ellen

2019. november 2. – 1-5 a Frankfurt ellen

A bajorok tíz forduló után öt győzelemmel, három döntetlennel és két vereséggel, 25 szerzett és 16 (!) kapott góllal a bajnokság 4. helyén állnak, és ezen az sem segít, hogy a Bajnokok Ligája B csoportjában három meccsen kilenc pontot szerzett, és minden bizonnyal szerdán a görög Olympiakosz ellen otthon be is biztosítja a továbbjutását.

Azt ugyanis már a klubvezetés sem tudta megbocsátani Niko Kovacnak, hogy szombaton súlyos, 5-1-es vereséget szenvedett a csapat Frankfurtban – igaz, nyolcvan percet emberhátrányban futballozva.

De nem ez döntött, sokkal inkább az előző egy hónap semmitmondó játéka.

Október 5-én a bajorok kikaptak otthon a Hoffenheimtől (1-2), majd 2-2-t játszottak Augsburgban, alig tudták legyőzni az Union Berlint (2-1), múlt héten pedig majdnem kiestek a Német Kupából a másodosztály kieső helyén álló Bochum ellen, csak a jó hajrának köszönhetően sikerült 2-1-re fordítani.

A csapat és Kovac kapcsolata romokban hevert

Kovac sem szerzett barátokat azzal a kijelentésével, hogy a liga legjobb szurkolóinak nevezte előző klubja, a Frankfurt rajongóit, akiket egy felejthető játék révén sikerült is valóban megörvendeztetni.

A második 45 percben a müncheni csapat ijesztően gyengén játszott. Sem játékban, sem mentálisan nem tudta felvenni a versenyt az ellenféllel

– írta a mérkőzésről a Welt.

Másnap még a német sajtó is csak találgatott a folytatást illetően, az mindenesetre beszédes volt, hogy a klub szokatlan lépésre szánta el magát és a vasárnapi edzésről kizárta a szurkolókat. Ezt már a klub zavarodottságának tudták be.

Niko Kovac és Thomas Müller nem kedvelik egymást. Fotó: Hasan Bratic/dpa/AFP

A Spiegel azt írta, hogy a megalázó vereség nem csak azt mutatta, hogy az edző és a csapat kapcsolata már egy ideje romokban hever, de azt is, hogy Kovac furcsa kijelentései miatt egyszerűen már semmi hatással nincsen a játékosaira.

Müller megunta, hogy nem játszik, elhagyná a Bayernt
Már a télen távozna a hírek szerint.

Mert azzal nem lesz senki szemében szimpatikus, ha Thomas Müllert vésztartalékként tartja számon és azt nyilatkozza róla, „amikor szükség lesz rá, megkapja a perceit.”

Vagy ha azt mondja, nem lehet lépést tartani a Liverpool tempófocijával, mert „nem mehetsz kétszázzal az autópályán, ha csak száz km/órás teljesítményre vagy képes.”

Arról nem is beszélve, hogy az önkritika teljes hiánya miatt csak a játékosait szapulta, akik nem hajtják végre az előírásait.

Mint a Klinsmann-érában

A horvát szakember számára túl nagy volt ez a feladat, bár majdnem másfél évbe telt, mire ezt a német klub is belátta. Pedig Kovacot – a hírek szerint – egy éve már megpróbálta megbuktatni Thomas Müller, Arjen Robben, Franck Ribéry és Mats Hummels, de se a szoros hajrában megszerzett bajnoki arany, se a korai BL-búcsú nem rengette meg a pozícióját.

A mostani bajnoki szereplés azonban igen. A német lapok emlékeztettek arra, hogy ennyi gólt (10 meccsen 16-ot) a rossz emlékű, 2008–2009-es Jürgen Klinsmann-érában kapott a csapat legutóbb.

Kirúgta Niko Kovacot a Bayern München
Hivatalossá vált, hogy távozik a bajorok kispadjáról a horvát szakember.

„Az elmúlt hetek eredményei alapján úgy éreztük, cselekednünk kell. Egyeztettünk a vezetőkkel és a szakmai stábbal, és közösen arra jutottunk, hogy váltani kell” – nyilatkozta Karl-Heinz Rummenigge, a klubot működtető vállalat vezérigazgatója.

A hétközi, Olympiakosz elleni BL-mérkőzésen, majd a Dortmund elleni rangadón az eddigi segédedző, a Bayernben játékosként 104 mérkőzést lejátszó Hans-Dieter Flick irányít majd. Kérdés, hogy mi lesz a folytatás, a fogadóirodák szerint az sem elképzelhetetlen, hogy néhány jobb eredmény elegendő lesz arra, hogy Flick hosszabb távra is berendezkedjen.

Hans-Dieter Flick lehet a hosszútávú megoldás (Fotó: Uwe Anspach/dpa)

Ki lehet az utód?

A fogadóirodáknál nagyon jól áll José Mourinho, akiről az a hír járja, hogy németül is tanul, azaz valamilyen Bundesliga-feladatra készül.

Vagy jöhet a Leipzig korábbi sportigazgatója és edzője, Ralf Rangnick, aki jelenleg a Red Bull cég sport- és futballfejlesztési részlegének vezetője. Lehet fogadni az Ajax edzőjére, Erik ten Hagra, aki számára a közeg sem lenne ismeretlen, hiszen 2013 és 2015 között a Bayern München másodedzője volt, Mark van Bommelre, aki 2006 és 2011 között futballozott a bajoroknál, jelenleg pedig a PSV trénere. De az igazi nagy durranás a Juventusszal sorozatban öt bajnoki címet szerzett Massimiliano Allegri lehetne.

A Spiegel azt írta, hogy nem ennyire egyszerű a helyzet, az edzőkérdés attól függ, hogy ki érvényesül jobban a hatalmi harcban: az igazgatótanács elnöke, Karl-Heinz Rummenigge vagy a klubelnök Uli Hoeness.

Amennyiben előbbi, úgy akár Thomas Tuchel is befutó lehet, aki 2018-ban már majdnem célba ért, de akkor Hoeness állítólag megfúrta az egyezséget. Viszont a szakember most éppen szenvedős időszakát éli a PSG élén, így nyitott lehet új ajánlatokra – még akkor is, ha pénzügyi szempontból kevésbé jövedelmezőek.

Hoeness nagy álma Jupp Heynckes visszacsábítása, de a 74 éves szakember nem valószínű, hogy vállalja. Így aztán a nagy klubhűséget szimbolizálók közül nem sokan maradtak, a már említett Van Bommel mellett még Ralph Hasenhüttl lehetne erre alkalmas, hiszen a Bayern második csapatában szerepelt anno, de őt most szerződés köti a Southamptonhoz.

A 137-szoros válogatott Miroslav Klose a bajorok U17-es csapatát vezeti, de egyrészt még nincsen meg minden edzői papírja, másrészt a nyáron azért utasította vissza az U19-sek irányítását, mert azt mondta, nem érzi azt, hogy készen állna a feladatra.

Akit mind Rummenigge, mind Hoeness támogatna, az Erik ten Hag, a német Sky szerint a bajorok már kapcsolatba is léptek vele, de az biztos, hogy átmeneti megoldásra lenne szükség, mert őt csak jövő nyáron lehetne elmozdítani.

A Spiegel végkövetkeztetése: sokkal valószínűbb, hogy Hansi Flick marad a kispadon, feltéve, ha behúzza az Olympiakosz és a Dortmund elleni meccseket.

Kiemelt képünkön Thomas Tuchel és José Mourinho. Fotó: Stringer / Imaginechina / AFP

Olvasói sztorik