Nemzetközi foci

Angliában kikezdték a videobírót, miután Roberto Firmino hónalja volt lesen

A Premier League 11. fordulójában alaposan megizzadt a listavezető Liverpool az Aston Villa otthonában. A hajrában ugyan sikerült 2-1-re behúznia a meccset, de a Pool szurkolóit alaposan feldühítette, hogy a videobíró nem adta meg Roberto Firmino gólját. A hivatalos ítélet szerint a brazil hónalja lógott be.

Persze az interneten futótűzként terjedt a kép és felhördültek sokan az indokláson is – mások arra hívták fel a figyelmet, hogy Raheem Sterling ellen is ugyanez az ítélet született a West Ham elleni bajnokin hasonló szituációban. A meccs után a Liverpool edzője, Jürgen Klopp élesen bírálta a VAR-t.

Komoly problémává vált. Nincs ez így jól, hogy minden héten beszélünk, aztán csak nevetgélnek rajta az emberek. Pesig semmi nevetni való nincs ezen, fontos meccseket döntenek el ezek a döntések. Egy elveszített meccs sokszor az edző állásába kerülhet. Nem akarom túldramatizálni a dolgot, csak a tisztánlátás kedvéért mondom. Nem összeesküvésről beszélek, nem ellenünk csinálják direkt, ellenünk is fújhattak volna kezezésért büntetőt. Egyszer ellened ítélnek, máskor a javadra, ez rendben is van, de az őj rendszernek segítenie kellene, nem pedig összezavarni mindenkit. Ez mindannyiunk érdeke

mondta a német edző a lefújás után.

Biztosan nem beszélt össze Klopp és Frank Lampard, de a Chelsea-t irányító szakember is a videobíróra panaszkodott szombaton. A londoni együttes kicsit más cipőben jár, 2-0-ra vezetett már a Chelsea, amikor egy tizenegyesgyanús szituációt ellenőrzött a VAR. Hosszú várakozás után végül megadták a büntetőt, Lampard nem is volt boldog a meccs után.

„Minden döntés, amit ilyen hosszú ideig tart meghozni, azt jelenti, hogy nem egyértelmű az eset. Miért nincs ott egy képernyő a pálya mellett? Tudom, nagy nyomás lenne a bírón a szurkolók és a játékosok miatt, de legalább a játékvezető maga dönthetne, nincs belőle gond, hogy a pályán valaki ítél valamit, egy másik szobában pedig az ellenkezőjét gondolják.

Ha a pályán dolgozó játékvezetőt valahol egy másik felülbírál, mert szerinte egy kérdéses esetnél inkább tizenegyes volt, mint nem, akkor nagyon veszélyes pontra érkeztünk. Akár egy érmét is feldobhatnánk”

– kritizálta a rendszert Lampard.

Angliában a jelenleg futó szezonban vezették be a videobírót és mint látható, nem mindenki elégedett az új rendszerrel.

Kiemelt kép: Laurence Griffiths/Getty Images

Olvasói sztorik