Nemzetközi foci sport

A skót szövetség betiltaná a fejelést a gyerekeknek

Demencia-kutatások eredményeire alapozza ötletét a grémium.

Sajtóhírek szerint nem mindennapi ötlettel állhatt elő a Skót Labdarúgó Szövetség (FA), amely az U12-es korosztályig

nem engedné a fejelést a pályákon.

A helyi vezetők azt követően álltak elő az ötlettel, hogy a Glasgow-i Egyetem nemrég publikálta a demenciával kapcsolatos legfrissebb eredményeit, melyekre a helyi szövetség vezetői is kíváncsiak voltak.

A tanulmány szerint – melyben korábbi labdarúgókat vizsgáltak – a focistáknál három és félszer nagyobb az esély az agysorvadás okozta halálra. Maga a téma, a labdarúgás és a demencia kapcsolata már régebb óta foglalkoztatja az orvostudományt, és nem is a skótok lennének az elsők, akik érdemben is reagálnak rá: az Egyesült Államokban például már 2014 óta tiltják a fiatal labdarúgóknak, hogy a fejüket is használják a játék során.

A BBC egy belső informátorára hivatkozva azt írja: a skót szövetség fontolóra vette, hogy szintén ilyen módon óvja a gyermekeket – a fejelés tiltása nem csak a meccsekre szólna, hanem természetesen az edzésekre is.

Kiemelt kép (illusztráció): Vladimir Simicek/AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!