Nemzetközi foci

Európai topcsapatokkal robban be az egymilliárd dolláros FIFA-torna

Irány Kína.

Gianni Infantino, a nemzetközi futballszövetség (FIFA) elnöke bejelentette, hogy 2021-ben Kínában rendezik meg az első, 24 csapatosra bővített klubvilágbajnokságot. A szervezet döntéshozó testületének sanghaji ülését követő sajtótájékoztatón a sportvezető kiemelte: a tornát júniusban és júliusban rendezik meg, a lebonyolításról és a résztvevők kvalifikációjáról kapcsolatban azonban csak későbbre ígért pontos részleteket – írja az MTI.

Annyit viszont elárult, hogy Európát nyolc együttes képviseli:

a Bajnokok Ligája és az Európa Liga legutóbbi négy kiírásának győztese,

amennyiben pedig egy klub többször is győzni tudott, úgy ranglista alapján osztják tovább a helyeket.

Az afrikai, az ázsiai és az észak-amerikai konföderációból három-három, a dél-amerikaiból hat klub indulhat. Óceániának nincs garantált helye, a térségi Bajnokok Ligája-győztesének a kínai bajnokkal kell selejtezőt játszania az indulásért.

A tervek szerint a 24-es mezőnyt nyolc háromcsapatos csoportra osztják, és az első helyezettek jutnak a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. Sajtóhírek szerint a torna várhatón egymilliárd dolláros bevételt jelent a FIFA-nak, Infantino az összeggel kapcsolatban kiemelte: a szervezet pont ennyit szándékozik a női labdarúgás fejlesztésére fordítani az elkövetkezendő négy évben.

Kiemelt kép: TF-Images/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik