Nemzetközi foci

Magasról tettek az UEFA-vizsgálatra, ismét szalutáltak a törökök

Az európai szövetség figyelmeztetése ellenére a török labdarúgó-válogatott többsége ismét katonai szalutálással ünnepelte gólját az Európa-bajnoki selejtező-sorozat hétfői játéknapján.

A török csapat tagjai a pénteki, Albánia elleni találkozón váltották ki először az UEFA rosszallását, miután a 90. percben szerzett győztes góljuk után szalutáltak a nézők felé, ezzel kifejezve támogatásukat országuk szíriai offenzívája mellett.

Mi köze a kurdok elleni támadásnak a törökök győztes góljához?
Az albánok elleni meccsnek az UEFA-nál lesz még folytatása.

A szövetség hétfőn délelőtt reagált a történtekre, és vizsgálatot indított a török szövetség ellen, mivel a szabályok szerint mindennemű politikai állásfoglalás tiltott a stadionokban. A törökök viszont úgy tűnik, nem ijedtek meg az UEFA lépésétől, és a 82. percben elért, egyenlítést jelentő találatot követően ismét szalutáltak.

Legalábbis a csapat nagy része, a gólszerző Kaan Ayhan és düsseldorfi klubtársa, Kenan Karaman ugyanis nem volt hajlandó társaikkal tartani, ami láthatóan feszültséget okozott Merih Demiral és Ayhan között.

A német klub sportigazgatója, Lutz Pfannenstiel azonnal egyeztetett mindkét játékossal, akik azt állították, hogy a tisztelgés pusztán a katonákkal és családjaikkal való szolidaritás jelképe, amellyel azt a kívánságukat fejtik ki, hogy mindenki egészségesen térjen vissza.

A Fortuna Düsseldorf péntek este közleményben ítélte el a törökök megmozdulását, és elhatárolódott a politikai megnyilvánulástól.

Úgy gondoljuk, hogy nem volt más választásuk, mint politikai nyilatkozatot tenni. A Fortuna Düsseldorf egyértelműen elhatárolódik minden olyan politikai indíttatású eseménytől, amely sérti a klub értékeit

– idézte Pfannenstielt a Tagesspiegel.

Törökország párizsi döntetlenjével 19 ponttal az élen áll a H csoportban, a kedvezőbb egymás elleni eredmények miatt megelőzve a világbajnok franciákat.

Kiemelt fotó: Alain JOCARD / AFP

Olvasói sztorik