Nemzetközi foci

Ukrajna Ronaldóékon is átlépett, ott lesz az Európa-bajnokságon

Gáláztak az angolok Bulgáriában, de nekik még nem biztos az Eb-szereplésük.

Hétfőn este az A-, a B- és a H-csoport mérkőzéseivel folytatódott az Európa-bajnoki selejtezők nyolcadik fordulója. A játéknapon az A-csoportból Angliának, a B-ből Ukrajnának és Portugáliának, a H-ból Törökországnak és Franciaországnak volt esélye kiharcolni az Eb-részvételt.

Az angolok már az első félidőben 4-0-ra vezettek a bolgárok vendégeként – Marcus Rashford gólja után Ross Barkley duplázott, majd Raheem Sterling is betalált –, majd Sterling újabb góljával, és a három asszisztja után teljesítményét góllal megkoronázó Harry Kane találatával 6-0-ra győztek a rasszista megnyilvánulások miatt kétszer is megszakított találkozón. Ez azonban még nem ér továbbjutást a csapatnak, ugyanis Koszovó is legyőzte Montenegrót. Az A-csoportot az angolok vezetik 15 ponttal, második Csehország 12 egységgel, míg a 11 ponttal harmadik Koszovónak is van esélye a továbbjutásra – mindhárom együttesnek két-két meccse van még hátra.

Rashford nagy góllal nyitott Bulgáriában

Ukrajnának elég lett volna egy döntetlen is a biztos Eb-részvételhez, azonban a Cristiano Ronaldóval felálló portugálok ellen magasabb fokozatra kapcsolt. Roman Jaremcsuk már a hatodik percben vezetést szerzett a csapatnak, amit a szünetig Andrij Jarmolenko növelt kettőre. A második félidőben a karrierje 700. gólját jegyző Ronaldo szépített, de az emberhátrányba került Ukrajna így is begyűjtötte a három pontot, és 19 pontjával már biztosan megnyerte a B-csoportot. A szerbek legyőzték Litvániát, így egyetlen pontra megközelítették a 11 egységgel második portugálokat.

Hajrágólos döntetlennel (1-1) osztozkodott a pontokon a világbajnok francia és a török válogatott. Az iksz egyik félnek sem jó, mert a közvetlen üldöző Izland, Albánia páros is nyerni tudott – a H-csoportban nyolc kört követően a török, francia duó 19-19 ponttal áll az élen, őket követi Izland 15-tel, amely így még odaérhet a továbbjutóhelyek valamelyikére.

A játéknapon végül egyedül Ukrajnának sikerült biztosítania Eb-részvételét, amely így csatlakozott a belga, olasz, orosz, lengyel négyeshez.

Európa-bajnoki selejtezők, 8. forduló, hétfői mérkőzések

A-csoport
Bulgária–Anglia 0-6 (0-4)
Koszovó–Montenegró 2-0 (2-0)
B-csoport
Litvánia–Szerbia 1-2 (0-0)
Ukrajna–Portugália 2-1 (2-0)
H-csoport
Franciaország–Törökország 1-1 (0-0)
Izland–Andorra 2-0 (1-0)
Moldova–Albánia 0-4 (0-3)

Kiemelt kép: Genya Savilov/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik