Nemzetközi foci sport

Igazságtalan a 2020-as foci-Eb selejtezője

Egy számítás szerint a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének szervezése igazságtalan, mert néhány nemzeti válogatott kijutási esélyét nagymértékben csökkenti, ha korábban jobb eredményeket értek el. A probléma oka az elhibázott szervezés és a Nemzetek Ligája rossz beillesztése a kvalifikáció folyamatába. Csató László, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) tudományos munkatársa szimulációk segítségével vizsgálta meg a selejtezőt.

2016. október 11-én a vilniusi LFF Stadionban Litvánia 2-0-ra győzte le Máltát a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezőjében, a hazai szurkolók pedig önfeledten ünnepelték csapatuk első győzelmét a sorozat harmadik mérkőzésén.

Ekkor még nem tudhatták, hogy egy gól nélküli döntetlennel hétszer nagyobb esélyük lenne részt venni a 2020-as Eb-n.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Nemzetek Ligája 2018-as elindításával ugyanis jelentősen módosította az Eb-selejtezők formátumát, amiből bizonyos esetekben elég rosszul jön ki a győztes csapat.

A jövő évi Eb kvalifikációja három szakaszból áll:

  • a 2018-19-es UEFA Nemzetek Ligája (de a győztes Portugália nem jutott ki automatikusan),
  • a 2020-as Eb közvetlen kijutást biztosító selejtezője,
  • valamint a másodlagos részvételi lehetőséget adó pótselejtezője.

A 2020-as Európa-bajnokságon – amit a kontinens 12 városában, köztük Budapesten is rendeznek – ezúttal is 24 csapat szerepelhet majd, a helyekért az UEFA 55 tagállama verseng. A Nemzetek Ligája a válogatottakat a 2017 októberi, a csapatok múltbeli teljesítményét számszerűsítő UEFA-együtthatók alapján négy ligára osztotta: a legjobb 12 alkotta az A ligát, a következő 12 a B-t, majd a C-be 15, míg a D-be a maradék 16 csapat került.

Portugália nyerte az első Nemzetek Ligáját Fotó: VI Images via Getty Images

Magyarország 25. helyezésével a C liga papíron legerősebb válogatottja lett, Litvánia – a fenti, 2016-ban Málta felett aratott győzelemnek köszönhetően – éppen becsúszott ugyanoda a 39. helyen. Mindegyik ligában négy csoportot szerveztek, három vagy négy csapattal, melyek oda-visszavágós körmérkőzést játszottak. Az eredmények alapján kialakult a csoportok, ebből a ligák, majd az összesített rangsor:

  • az A liga 12 csapata az 1-12. helyet kapta a ligában elfoglalt helyezésük szerint,
  • a B liga 12 csapata a 13-24. helyet,
  • a C liga 15 csapata a 25-39. helyet,
  • míg a D liga 16 csapata a 40-55. helyet.

Magyarország a C liga 2. csoportjának másodikjaként a 31. helyet szerezte meg. Ez a rangsor szolgált a következő szakasz sorsolásának alapjául is.

A 2020-as Eb selejtezője az 55 résztvevőt öt ötcsapatos és öt hatcsapatos csoportba osztotta, amelyekből az első két helyezett, összesen 20 válogatott közvetlenül kijut az Európa-bajnokságra – a fennmaradó négy helyet a pótselejtezőn fogják kiosztani. Ezen 16 csapat vesz majd részt a Nemzetek Ligája összesített rangsora alapján. Mind a négy liga egy-egy négy csapatos ágat kap, egy csoportgyőztes nem játszhat egy magasabb ligában lévő csapattal, míg a 2020-as Eb selejtezőjéről már kijutott csapatok helyét az adott liga rangsora alapján töltik fel. A rendkívül komplex szabályt nem részleteznénk, a lényeg, hogy minden liga legalább egy csoportgyőztese részt vehet az Európa-bajnokságon. Azaz a D ligából Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Grúzia és Koszovó közül legalább egy ott lesz az Európa-bajnokságon.

A problémát éppen ez a kedvezmény okozza: egy, az európai rangsor 40. helye körül tanyázó, a C és D liga határán billegő csapat – például Litvánia – számára sokkal kedvezőbb a D ligába kerülni.

Ugyanis a C ligában nála erősebb válogatottak ellen kellene helytállnia, így a pótselejtezős hely elérése szinte reménytelen. Bár a közvetlen, selejtezőből történő kijutás esélye valamivel magasabb, azonban egy szinttel lentebbről indulva lényegesen gyengébb ellenfelekkel kell megküzdeni a Nemzetek Ligája csoportgyőzelemért, majd az egyetlen elérhető pótselejtezős helyért.

A hatás számszerűsítésére Csató László szimulációval határozta meg az Európa-bajnokságra történő kijutás valószínűségét a csapatok erejét jól tükröző Élő-pontszámuk függvényében. Két, nagyjából azonos erejű csapat közül egy B ligában szereplőnek kisebb az esélye az Eb-részvételre, mint egy A ligásnak, és ugyanez igaz a B és C liga viszonylatában is. Ugyanakkor a C és D liga határán már nem, itt sokkal kedvezőbb a papíron gyengébbe tartozni.

  • Például, ha Litvánia a C liga utolsó helyezettjeként indul a Nemzetek Ligájában (ahogy az a valóságban történt), akkor 1 százalékos valószínűséggel közvetlenül, 0,25 százalékos valószínűséggel pedig pótselejtezőn juthat ki az Európa-bajnokságra.
  • Ezzel szemben a D liga elsőjeként 0,6 százalék az esély a közvetlen, 8,3 százalék a pótselejtezős kijutásra.

A fentiekből is látszik, hogy a bonyolultabb sportszabályok megalkotásakor és – főleg – módosításakor nem csak a jogászok és közgazdászok, hanem a matematikusok és statisztikusok munkájára is szükség lehet.

A kiemelt képen a litván Deimantas Petravicius harcol a labdáért a portugál Ruben Diasszal a két csapat Eb-selejtezős mérkőzésén. Fotó: Mike Kireev/NurPhoto via Getty Images

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.