Nemzetközi foci bajnokok ligája

Öld meg őket! – bosszúszomjas ultrák forgathatják fel a BL-t

Már a sorsolás pillanatában tudták a Paris Saint-Germain vezetői, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár rájuk a Galatasaray ellen a Bajnokok Ligájában. Nem is a pályán kell leginkább félni a törököktől, hanem az utcákon és a lelátókon – legyen szó hazai vagy idegenbeli mérkőzésről. A Galata ultrái ugyanis nem felejtenek, és még él bennük egy 18 évvel ezelőtti botrányos mérkőzés emléke, és ki tudja, menyire akarják megbosszulni a 2001. március 13-án történteket.

A két csapat korábban négyszer játszott egymással: az 1996-os Kupagyőztesek Európa Kupája második fordulójában az isztambuli 4-2-es vereség után a PSG otthon 4-0-ra nyert és továbbjutott, majd a 2000-2001-es Bajnokok Ligájában a Galata 1-0-ra, a francia csapat 2-0-ra győzött otthon.

Már az első párharc sem múlt el botrány nélkül, a 20minutes.fr portál visszaemlékezése szerint a PSG hírhedt rasszista ultracsoportja, a Boulogne Boys az utcán támadta meg az érkező törököket, bár utólag kiderült, meglepődtek, mert a vendégek részéről a vártnál keményebb ellenállásba ütköztek.

Öld meg őket!

Ilyen hangulat után következett a 2001. március 13-i mérkőzés, amelyre nagyon készültek a hazai huligánok. A portál visszaemlékezése szerint a Parc de Princes két nagy tábora, a Supras Auteuil, illetve a Boulogne egyesített támadást intézett a törökök ellen.

Sohasem felejtem el, egyszer csak azt láttam, az Auteuil oldaláról elindul a tömeg, de a Boulogne alsó része is gyorsan kiürült. Nagyon gyorsan történt minden, azt gondoltam: »Hová mentek?!«”

emlékezett vissza egy Guillaume nevű szurkoló, aki akkor 17 éves volt.

(Fotó: AFP / Olivier Morin)

„Azt énekelték a lelátón: Öld meg őket! Öld meg őket!” – mondta Jerome Reijasse újságíró. A török szektorban kitört a pánik, ketten a pályára menekültek az agresszió elől, így Melo Pereira játékvezető az 58. percben félbeszakította a mérkőzést.

A rendőrségi jelentések szerint összesen 56-an sérültek meg (többségük török drukker), közülük 17-et kellett kórházba szállítani, de csupán kilenc embert tartóztattak le.

A Le Parisien azt írta, ez volt az a mérkőzés, amely behozta az igazi huliganizmust a PSG történetébe. „Sohasem láttam ilyen összecsapást franciaországi stadionban. Csoda, hogy nem volt haláleset. Láttuk, ahogy a srácokat hárman-négyen elkapják és verik, a korlátnak szorítják. Volt olyan gyerek, aki sírt, és azon tűnődött, vajon mikor fog meghalni” – emlékezett vissza a lapnak egy szemtanú.

A tét nélküli mérkőzés 20 perc elteltével folytatódott, addigra már eldőlt, hogy a csoportból a törökök mindenképpen továbbjutnak, a franciák pedig kiesnek.

Az UEFA egymillió svájci frankra büntette a PSG-t, s a párizsiak három hazai kupameccsüket semleges pályán, Párizstól legalább 300 km-re voltak kénytelenek lejátszani.

Történelmi katasztrófa

A Nemzeti Sport így számolt be a történtekről három nappal később:

 

„Mind francia, mind török oldalról elítélték a történteket, abban azonban már nem egyeznek a vélemények, ki robbantotta ki a verekedést. Amíg a franciák óvatosan »az eredményen feldühödő török szurkolókról« beszéltek, addig Isztambul és Ankara heves kirohanást intézett az »európai arrogancia« ellen, s kurd és örmény szélsőségesek, valamint francia elvbarátaik közös akciójának nevezte az ártatlan török szurkolók megtámadását.

 

»Azok a franciák, akik egyetlen alkalmat sem szalasztanak el, hogy leckét adjanak civilizációból más nemzeteknek, történelmi katasztrófát okoztak kedd este« – írta a Hürriyet című török napilap, a két ország emberi jogi viták miatt már korábban feszültté vált kapcsolatának durva hangnemében.

 

Franciaországban is nagy a felháborodás, Marie-George Bujfet sportminiszter asszony megengedhetetlen eseményekről és példás büntetések szükségességéről beszélt, majd közleményében kilátásba helyezte, hogy a vétkeseket életük végéig kitiltják az összes stadionból. sportesemények meg kell, hogy maradjanak az öröm forrásainak.

 

Laurent Perpére, a PSG elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a Galatasaray szurkolói nem csupán a részükre fenntartott szektorokban foglaltak helyet, így közvetve mindenképpen előidézői voltak a rendbontásnak, mindamellett jelezte, a rendezésből adódó felelősséget nem kívánja elhárítani.”

Az ultraközösség nem felejt

A lap felteszi a kérdést, vajon kedd este a törökök bosszúra szomjaznak-e Isztambulban? Nicolas Hourcade szociológus szerint az ultraközösség nem felejt és sokáig emlékszik, így nem lehetetlen, hogy a törökök bosszút forralnak.

Isztambulban mindig fennáll a kockázat, főleg ebben a helyzetben, amikor úgy gondolom, hogy a törökök nagyon haragszanak

– mondta Jerome Reijasse újságíró. Ami problémát jelenthet, hogy az ultracsoportok feloszlása és sok huligán kitiltása a stadionokból eléggé átformálta a mezőnyt, azaz a mostani szurkolók közül szinte alig ismerik a 18 évvel ezelőtti történetet. A lap szerint azonban a rossz emlékek mindig felerősödnek, így nem kizárt, hogy Isztambulba érkezik már olyan egykori „boulogne-i öreg”, akit érdemes mozgósítani egy kis bunyó miatt.

PSG-szurkolók a 18 évvel ezelőtti mérkőzésen (Fotó: AFP / Jack Guez)

A L’Equipe szerint 800 szurkoló (köztük 200 ultra) utazott el Törökországba, akikre nagyon szigorú felügyelet vár: a helyi rendőrség kíséretében autóbusszal kell kimenniük a stadionba, elsősorban a terroristafenyegetések miatt.

Bár a helyi hatóságok úgy vélik, hogy nincs különösebb kockázata annak, hogy a két szurkolótábor összecsap egymással, a párizsi drukkereknek azt javasolták, hogy biztonsági okokból ne menjenek metróval a meccsre.

A párizsi sportnapilap szerint a drukkerek a város túlsó végén foglaltak szállást, azaz nem a Galata-negyedben szállnak meg biztos, ami biztos.

Keddi program a Bajnokok Ligájában

A csoport: 
Real Madrid (spanyol)-Club Brugge (belga) 18.55
Galatasaray (török) – Paris Saint-Germain (francia) 21.00

B csoport: 
Tottenham Hotspur (angol)-Bayern München (német) 21.00
Crvena zvezda (szerb)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 21.00

C csoport:
Atalanta (olasz)-Sahtar Donyeck (ukrán) 18.55
Manchester City (angol)-Dinamo Zagreb (horvát) 21.00

D csoport: 
Juventus (olasz)-Bayer Leverkusen (német) 21.00
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Atlético Madrid (spanyol) 21.00

Kiemelt fotó: AFP / JACK GUEZ

Olvasói sztorik