Nemzetközi foci sport

Az angolok már sürgetik egy ideje: olcsóbb lehet a sör a 2022-es vébén

Úgy tűnik, célba talál a szurkolók kérése, és elérhetőbb lesz az alkohol Katarban.

A The Guardian közölt cikket a 2022-es világbajnokság szervezésének előrehaladásáról. A lap egy kevésbé szakmai, ám a helyszínre érkező szurkolóknak annál fontosabb témát vett elő: a katari világbajnokság szervezői igyekeznek mérsékelni az alkohol árát és elérhetőbbé tenni azt a torna idejére.

Mint azt megjegyzik, az angol szurkolók már korábban jelezték ilyesfajta igényüket a helyi szervezők felé, akik nyitottak ebben a kérdésben: igyekeznek több olyan pontot is kialakítani a helyszíneken, ahol lehet kapni alkoholt, a termékek árát is lejjebb viszik, és a szurkolókat fogadó szállodákban is meghosszabbítják az úgynevezett „happy hours” események időtartamát.

Mindezen rendelkezésekre azért van szükség, mert a közel nyolcvan százalékban muszlim lakosú országban nagyon magas az adó az alkohol tartalmú termékekre, emiatt egy pint (kicsivel több mint fél liter) sör ára eléri a tíz angol fontot, azaz mintegy 3500 forintot.

Eleve sok helyen nem is kapható, így attól is tartanak a szervezők, hogyha a vb ideje alatt is erősen korlátozzák az alkohol elérhetőségét, akkor a nagy turistahajók – amivel sok angol szurkoló is érkezik majd – válhatnak az italozás helyszínévé.

Az alkohol nem része a kultúránknak. Viszont a vendégszeretet igen. Az alkohol jelenleg nem annyira elérhető errefelé, mint más országokban, de a világbajnokság idejére gondoskodunk róla, hogy aki inni akar, az tudjon is. Megfelelő helyszíneket is keresünk, hogy ne csak a hotelekben lehessen fogyasztani. Azt is látjuk, hogy az árakkal problémák vannak. Keressük a megoldást, hogy csökkentsük az alkohol árát

– idézi a The Guardian Nasszer al-Khatert, a katari világbajnokság szervezőbizottságának elnökét.

A vezető hozzátette, a helyi biztonsági szerveknek is folyamatos képzéseket tartanak, hogy minél gördülékenyebb legyen a kommunikáció a más kultúrákból érkező, és más-más vérmérsékletű szurkolókkal. Igyekeznek nem túlreagálni egy-egy eseményt, azt viszont hozzátette: a törvények mindenkire vonatkoznak, és egy ilyen rendezvényen is első számú szempont a szurkolók, oda látogató turisták biztonsága.

Kiemelt kép (illusztráció): Ian Kington/AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!