Nemzetközi foci

Lionel Messi lett az év játékosa a FIFA-nál

A legjobb edzőnek Jürgen Kloppot választották.

Hétfőn este rendezték meg Milánóban a FIFA Legjobbjai elnevezésű díjátadó gálát, ahol a Puskás-díj mellett az év legjobb játékosát is megválasztották. 2010 és 2015 között a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a France Football magazinnal együtt adta át a díjat, azóta a lap újra külön választáson szavazza meg az Aranylabdát, így a FIFA is megszavazza saját legjobbját.

Az már a gála elején kiderül, hogy első magyar játékosként Zsóri Dániel nyerte a Puskás-díjat 2019-ben. 

A végére három jelölt maradt, így az már eldőlt, hogy Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Virgil van Dijk trióból kerül ki a végső győztes. CR7 el sem utazott a gálára, így sejteni lehetett, hogy nem ő nyeri a díjat.

A FIFA Lionel Messit választotta az évad legjobb játékosának.

A 32 éves támadó pályafutása során hatodszor lett a legjobb a FIFA szavazásán. A voksoláson a szurkolók szavazatai (25 százalék) mellett a szövetségi kapitányok, válogatott csapatkapitányok és újságírók voksai döntöttek. A holland Virgil van Dijknek, a Liverpool védőjének így nem sikerült a duplázás azt követően, hogy az Európai Labdarúgó Szövetségnél ő lett a legjobb

A további díjazottak:

Legjobb női játékos:

  • Megan Rapionoe (Seattle Reign FC, USA)

Legjobb férfi edző:

  • Jürgen Klopp (Liverpool)

Legjobb női kapus:

  • Sari van Veenedaal (holland, Atlético Madrid)

FIFA Fair Play-díj:

  • Marcelo Bielsa és Leeds United csapata

Legjobb férfi kapus:

  • Allison Becker (Liverpool)

Legjobb női edző:

  • Jill Ellis (Egyesült Államok szövetségi kapitánya)

Az év álomcsapata:

  • Alisson (Liverpool) – Matthijs de Ligt (Ajax, Juventus), Sergio Ramos (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), Marcelo (Real Madrid) – Modric (Real Madrid), Frenkie de Jong (Ajax, Barcelona) – Kylian Mbappé (PSG), Lionel Messi (Barcelona), Eden Hazard (Chelsea, Real Madrid) – Cristiano Ronaldo (Juventus)

Az év női csapata:

  • Sari van Veenendaal (holland, Atlético Madrid) – Wendie Renard (francia, Olympique Lyon), Lucy Bronze (angol, Olympique Lyon), Kelley O’Hara (amerikai, Utah Royals), Nilla Fischer (svéd, VfL Wolfsburg/Linköpings FC) – Amandine Henry (francia, Olympique Lyon), Rose Lavelle (amerikai, Washington Spirit), Julie Ertz (amerikai, Chicago Red Stars) – Alex Morgan (amerikai, Orlando Pride), Megan Rapinoe (amerikai, Reign FC), Marta (brazil, Orlando Pride)

Kiemelt kép: Tiziana FABI / AFP

Olvasói sztorik