Nemzetközi foci

Megint rekordösszeget költöttek a nyáron a topligás klubok

900 millió euróval meghaladja a tavalyi adatot.

Az öt európai élbajnokság labdarúgóklubjai rekordot jelentő 5,5 milliárd eurót (1820 milliárd forintot) költöttek el a nyári átigazolási piacon a Deloitte könyvvizsgáló cég számításai szerint.

Ez az összeg mintegy 900 millió euróval meghaladta a korábbi rekordot, a tavalyi adatot. A költekezésben ezúttal is az angol Premier League klubjai jártak az élen 1,55 milliárddal, miközben a nettó kiadásuk 635 millió volt. Az angol klubcsapatokat a spanyolok követték 1,37 milliárddal, a La Liga együttesei először lépték át az egymilliárdos határt. Ezután sorrendben az olaszok (1,17 milliárd), a németek (740 millió) és a franciák (670 millió) következtek – írja az MTI.

Szívmelengető, ahogy a társak búcsúznak Keylor Navastól
Nem csak a szurkolóknak fog hiányozni.

Dan Jones elemző hozzátette, az európai topbajnokságokban szereplő klubok jobb pénzügyi lehetőségeiknek köszönhetően nem kényszerültek legjobb játékosaik eladására. Kiemelte, hogy sztárigazolásban így sem volt hiány: a Benfica 126 millió eurót kapott Joao Felixért az Atlético Madridtól, amely 120 millióért adta el Antoine Griezmannt a Barcelonának. A harmadik csúcsigazolás Eden Hazard volt, akiért a Real Madrid 100 milliót fizetett a Chelsea-nek.

Dan Jones hangsúlyozta, a Premier League-ben – ahol már augusztus 8-án lezárult az átigazolás – kis mértékben elmaradtak a rekordtól, míg az angol klubok nettó kiadása 2015 nyara óta a legalacsonyabb volt.

Kiemelt kép: Xavier Bonilla / NurPhoto

Olvasói sztorik