Nemzetközi foci bajnokok ligája

Halálcsoportba került a Barcelona a Bajnokok Ligájában

A Dortmund, az Inter és a Praha lesz az ellenfele. Összekerült a Bayern és a Tottenham, valamint a Chelsea és a tavasszal nagyot menő Ajax is.

Monaco adott otthont csütörtök kora este a 2019–2020-as Bajnokok Ligája-csoportkör sorsolásának. A szerdán zárult selejtezőket követően az európai szövetség (UEFA) kalapokba sorolta a csapatokat, így teljes lett a második, harmadik és negyedik kalap mezőnye is.

Az első nyolc kiemelt együttes már korábban ismert volt. A címvédő FC Liverpool és az Európa Liga-győztes Chelsea mellett a hat legmagasabban rangsorolt ország bajnokai kaptak helyet: a spanyol FC Barcelona, az angol Manchester City, az olasz Juventus, a német Bayern München, a francia Paris Saint-Germain és az orosz Zenit Szentpétervár került még az első kalapba.

A sorsolás eredménye:

A-csoport: Paris Saint-Germain, Real Madrid, Club Brugge, Galatasaray
B-csoport: Bayern München, Tottenham Hotspur, Olympiakosz, Crvena zvezda
C-csoport: Manchester City, Sahtar Donyeck, Dinamo Zagreb, Atalanta
D-csoport: Juventus, Atlético Madrid, Bayer Leverkusen, Lokomotív Moszkva
E-csoport: FC Liverpool, Napoli, Red Bull Salzburg, KRC Genk
F-csoport: FC Barcelona, Borussia Dortmund, Internazionale, Slavia Praha
G-csoport: Zenit Szentpétervár, Benfica, Olympique Lyon, RB Leipzig
H-csoport: Chelsea, Ajax, Valencia CF, Lille OSC

A csoportkör hivatalos játéknapjai (kedd-szerda): szeptember 17–18., október 1–2. és 22–23., november 5–6. és 26–27., illetve december 10–11-e. A sorsolás több szinten is irányított volt: azonos nemzetek csapatai nem kerülhettek egy csoportba, és orosz–ukrán párharcot sem hozhatott a csoportkör, valamint több klubot is párokba soroltak, hogy a játéknapok se ütközzenek – így az A–D-csoportok játszanak az egyik játéknapon, míg az E–H-csoportok a másikon.

Így néztek ki a kalapok:

1. kalap: FC Liverpool, Chelsea, FC Barcelona, Manchester City, Bayern München, Juventus, Paris Saint-Germain, Zenit Szentpétervár
2. kalap: Real Madrid, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Napoli, Sahtar Donyeck, Tottenham Hotspur, Ajax, Benfica
3. kalap: Olympique Lyon, Bayer Leverkusen, Red Bull Salzburg, Olympiakosz, Club Brugge, Valencia CF, Internazionale, Dinamo Zagreb
4. kalap: Lokomotív Moszkva, KRC Genk, Galatasaray, RB Leipzig, Slavia Praha, Crvena zvezda, Atalanta, Lille OSC

A sorsolást megelőzően Eric Cantona az UEFA elnökétől, Aleksander Ceferintől vehetett át kitüntetést. Kihirdették az előző kiírás legjobb játékosait is: kapus poszton Alisson Becker (FC Liverpool), a védők között a szintén liverpoolos Virgil van Dijk, középpályán az előző idényben még az Ajaxban, most már a Barcelonában bizonyító Frenkie de Jong, míg a támadóknál Lionel Messi (FC Barcelona) lett a legjobb.

Az év férfi labdarúgója Virgil van Dijk lett, míg a nőknél a Lyon játékosa, Lucy Bronze érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést.

Kiemelt kép: uefa.com/Getty Images

Olvasói sztorik