Nemzetközi foci

EL: téved, aki szerint a Fradira könnyed teadélután vár Litvániában

A Szovjetúnió felbomlása után csak szenvedett a litván Suduva Marijampolė, mielőtt néhány lelkes befektető gazdaságilag helyre nem pofozta az egyesületet. Az erős közösségből mostanra az ország vezető klubja lett, tudatos építkezéssel és egy kiváló külföldi szakemberrel sorban gyűjtögetik a skalpokat Európában. Ez a csapat vár a Fradira csütörtök este.

A Budapest Honvéd 2019 nyarán már megcsinálta azt, ami a Ferencváros számára Európa Liga-szereplést érhet: legyőzött egy livtán csapatot a selejtezőkben. A kispestiek ellenfele, a Zalgiris Vilnius azonban csak szeretne FK Suduva lenni, mivel az elmúlt években csak üldözi a Fradi utolsó EL-akadályát.

A közösség erejéből kinövő futballcsapat

Az FK Sūduvát 1968-ban alapították még a Szovjetunió idejében, de amatőr klubként már 1942-ből is maradtak feljegyzések az egylet barátságos mérkőzéseiről. Sosem számított erős csapatnak, az országban akik egy kicsit komolyabban vették a focit inkább a Zalgirist választották, mégis sikerült összetartó közösséget építeni az egyesület köré.

A Szovjetunió feloszlása után több lehetősége is akadt a Suduvának. Próbálkozott a regionális litván, majd a balti országok klubjait tömörítő ligával is, de mindannyiszor csúfos kudarcot vallott – nem egyszer előfordult, hogy győztes meccs nélkül maradt az együttes az adott bajnokságban. Nehézségek akadtak bőven, csak a helyi lelkesedés tartotta életben klubot. A kilencvenes évek alatt az élvonaltól egészen a harmadosztályig zuhant a klub, gyakran előbb kiürült a kassza, mint ahogy a bajnokság véget ért volna.

A 2002-es év a fordulópont, amikor helyi befektetők úgy döntöttek, szponzoráció helyett inkább úgy invesztálnak a klubba, hogy mellette profi módon működtetik is azt a jövőben. A Suduva azóta három pilléren áll: Marijampolė városa, egy litván építkezési vállalkozó, Gintaras Vilutis, és a gyerekkén még a klub mezét viselő, ma már azt menedzselő, Vidmantas Murauskas.

Egyesek kosárlabdacsapatot, vagy énekeseket szponzorálnak, hozzám viszont a labdarúgás közelebb áll, mint bármi más.

– magyarázta döntését a klub elnöke, Murauskas egy 2015-ös interjúban.

A hármas vezetőség nagyszerűen bevált. A csapat 2002-ben Litván Kupa-döntőt játszott, 2006-ra már meg is nyerte a trófeát, sőt az elmúlt években a litván foci zászlóshajójává vált.

Sosem látott magasságok

Pár évnek el kellett telnie ahhoz, hogy miután a marijampolėiak Litvániában tényezővé váltak,Európában is letegyék névjegyüket. 2016 szeptemberében új edző, a kazah Vlagyimir Cseburin érkezett a klubhoz, aki meglepően hamar szintet ugrott.

A tavasztól télig tartó litván A Lygában harmadik helyen zárt új csapatával, így kiharcolta az Európa Liga indulást, ahol a klub története során először egynél több selejtezős párharcot nyert. Cseburinnal a Suduva

  • a 2017-ben csak az Európa Liga rájátszásában esett ki,
  • egy évvel később a Bajnokok Ligája-, és az EL-selejtezőben is ment egy kört, és a Celtic ellen ismét a csoportkör előtt bukott el,
  • idén pedig harmadjára is elérte az EL-rájátszását.

Ehhez hozzávehetjük, hogy mindhárom alkalommal elbúcsúztatott egy-egy a litvánnál sokkal magasabban jegyzett bajnokságban szereplő csapatot.

  • 2017-ben a svájci Siont,
  • 2018-ban meglepetésre a ciprusi APOEL-t,
  • idén nyáron pedig már kettős győzelemmel túljutottak a Maccabi Tel-Avivon.

A kazah szakember nem találta fel a spanyolviaszt, csak azt csinálja, amit Dárdai Pál is a magyar válogatottal is gyorsan elsajátíttatott: stabil védekezésből gyors ellentámadásokkal veszélyeztet a Suduva.

Mindezt olyan tökéletesen, hogy az EL előző körében a Maccabi Tel Aviv ellen összesen kétszer lőtt hazai pályán kapura a litván bajnok és mindkettőből gól született. Összehasonlításképp, az izraeliek magas labdabirtoklás és 19 kísérlet ellenére is csak egy gólt tudtak begyömöszölni a litvánok kapujába.

A jól működő rendszernek köszönhetően lett 2017-ben története során először bajnok a Suduva, tavaly megvédte a címét és jelenleg a féltávnál tartó A Lygában csak kevesebb meccse miatt nem vezeti a táblázatot.

Cseburin az eddigi 112 meccséből 72-t nyert meg, vagyis találkozóinak a 64 százalékát követi siker. Suduva tizenegy hazai kupameccséből csupán kettőt veszített el a kazah edző vezérletével.

Aki ezek után azt hiszi, hogy könnyed esti teadélután vár a Fradira Litvániában, nagyon pórul járhat.

Vlagyimir Cserubin ünnepli csapatával az Európa Liga playoff-körébe jutást. Fotó: facebook.com/fksuduva

A szív és a becsület fontosabb a pénznél

Murauskas hasonló gondokkal küzd, mint a Ferencvárosnál a Kubatov-Orosz duó. A klub honlapjának 2018-as értékelésében a litvánok elnöke arról beszélt, mennyire szeretné, ha helyi srácokat tehetnének a csapatba. Csakhogy a klub nem termel elég tehetséget, sőt egész Litvánia sem.

A légiósaink emelik a bajnokság színvonalát, amely az elmúlt három évben fejlődött. A válogatott tagjai is az A Lygából kerülnek ki és a litván csapatok európai szereplése is biztató. Néhány éve mindegyik csapatunk kizúgott, ezzel szemben idén három millió eurót kerestünk, ezt pedig mind a futball fejlődésére fordítjuk majd. A litván játékosok sajnos még nem képviselnek olyan minőséget, hogy csak hazai labdarúgókkal álljunk ki. Ha nem igazolunk annak idején légiósokat, nem nyertünk volna trófeákat, nem lennének európai selejtezőink, így pénzünk se. Nem tartanánk itt

idézi tavalyról az elnököt a Suduva honlapja.

A probléma ismerősen csenghet, a Ziccerben, a 24.hu focis podcastjában mi is körbejártuk a kérdést, hiszen momentán a Fradi szekerét is többségében légiósok tolják.

Tudáshiánytól szenved a magyar futball?
Kele János, Havasi Zsolt és Kálnoki Kis Attila újságírók a Fradi BL-kiesése után azt járta körül, érdemes-e közpénzt önteni abba a zsákba, amelyiknek láthatóan lyukas az alja.

A sikerek, a számos pozitívum ellenére a Suduva jövőjében sok a kérdőjel, ugyanis Cseburint kinézte magának fél Európa, eközben Murauskas is megválna részesedésétől, csak éppen nincs kinek eladnia azt. Egy hongkongi partner eltűnt, más jelölt pedig nincs, mivel a litván foci nem elég csalogató. És hogy miért marad annak ellenére a posztján?

Itt születtem és itt nőttem föl, ahogyan a szüleim is. Pontosan tudom, mennyit jelent a marijampolėi embereknek ez a csapat. Az elmúlt évtizedben rendre dobogós helyen végeztünk, nem akarom a sorsra bízni a klub jövőjét. Nekem ez fontosabb, mint bármilyen trófea

mondta Murauskas.

Pedig a klub piaci helyzete nem olyan rossz, a költségvetés egyáltalán nincs elszállva. Miközben a nézőszám növekedett az elmúlt években, az UEFA-tól is rendre érkezik az Európa Liga szereplésekért járó összeg – idén eddig 1,38 millió eurót keresett a Suduva. A klubelnök szerint ez a csapat átlagos éves költségvetése. A működtetés tehát fedezve van. A nagy kérdés persze az, hogy sikerül-e a Ferencváros kárán a történelem során először csoportkörig is eljutnia a csapatnak?

Európa Liga, rájátszás, 1. mérkőzés, csütörtök

FK Sūduva Marijampolė–Ferencváros

Kezdés: 19:00
Helyszín: Stadium of Marijampole, Marijampole
Játékvezető: Manuel Schuettengruber (osztrák)

Kiemelt kép: Ian MacNicol/Getty Images

Olvasói sztorik