Nemzetközi foci

Még az összevissza ítélő VAR sem tudott kifogni a Manchester Cityn

A bajnoki címvédő és a Liverpool ellen az angol Szuperkupa-döntőt megnyerő Manchester City a masszív kerettel rendelkező West Ham otthonában kezdte a bajnokságot.

A City nem helyezte óriási nyomás alá a West Hamet, de azért uralta az első félidőt, Riyad Mahrez 20 méteres lövését Lukasz Fabianski tolta ki, majd az Afrika-kupa-győztes algériai támadó középpályás egy pazar Kevin De Bruyne-passz és egy szemtelen lövőcsel után az oldalhálót találta el, David Silvát pedig szintén centik választották el a góltól.

Aztán a 25. percben szerencsés körülmények között került előnybe Pep Guardiola csapata, Kyle Walker beadásánál a becsúszó védő, Issa Diop ért bele szerencsétlenül a labdába, amely végül Gabriel Jesusról pattant be, így nem öngól lett a vége.

A West Ham az első félidőben csak egy vérszegény ollózást tudott bemutatni az új igazolás, a Frankfurttól érkezett Sébastien Haller révén.

A manchesteriek nagyon megnyomták a második félidő elejét, De Bruyne passza után Raheem Sterling a kapus lába között gurította el a labdát, megduplázva csapata előnyét.

Másfél perccel később a City ismét lenullázta a hazaiak védelmét, de Gabriel Jesus hiába passzolt az üres kapuba, a PL-ben először használt VAR úgy döntött, a gólpasszt adó Sterling lesről indult.

Mindent elmond a West Ham esélyeiről, hogy a szurkolóik ennél a visszavont gólnál ünnepelhettek a legnagyobb elánnal.

Ami késik, nem múlik, a City a 75. percben így is megszerezte a harmadik gólját, Sterling egy okos emeléssel mattolta Fabianskit. Ami érdekes, itt is visszanézték a gólt a videobíró révén, és bár ez sokkal inkább tűnt lesnek, mint a korábbi szituáció, mégis megadták. Furcsa.

Édersonnak egy alkalommal be kellett mutatnia egy dupla védést, de ezen kívül egyirányú forgalom zajlott a pályán.

A csereként beállt Sergio Agüero egy büntetőből szerezhette volna meg idei első bajnoki gólját, de gyengén helyezett büntetőjét Fabianski kitolta, az új szabály alapján azonban a kapus egyik lábának a gólvonalon kell lennie a rúgás pillanatában, ezért Mike Dean játékvezető a videózás után megismételtette a 11-est (milyen jól jött volna a VAR a Craiova-Honvéd EL-selejtezőn, ahol a románok kapusa az összes magyar lövésnél előrébb volt, és hármat ki is védett, de a bíró egyszer sem avatkozott közbe).

Agüero másodjára már nem hibázott,

majd a végén a büntetőt az argentin csapattársnak átengedő, és emiatt kissé szomorkodó Sterling lőtt még egy gólt, így csak összejött neki a mesterhármas. Igaz, a labdaszerzés elég szabálytalannak tűnt az akció elején, de meg sem lepődtünk azon, hogy ezt vissza sem nézték.

Sterling a nyolcadik olyan játékos, aki a PL első körében triplázik, de ezt megelőzően 201o nyarán történt hasonló, akkor a Chelsea klasszisa, Didier Drogba kezdett hasonlóan erősen.

Premier League, 1. forduló:

West Ham United – Manchester City 0-5 (0-1)
gól: Gabriel Jesus (25.), Sterling (51., 75., 90+1.), Agüero (86., 11-esből)

Kiemelt kép: IAN KINGTON / AFP

Olvasói sztorik