Nemzetközi foci

Rooney hazatér, mögötte összetört szívek maradnak

Viszonylag hamar lezajlott a nyár egyik legmeglepőbb futballtranszfere: egy nappal azután, hogy felmerült a hazatérés lehetősége, Wayne Rooney meg is egyezett a másodosztályú Derby Countyval. Az angol válogatottsági gólrekorder januárban érkezik majd a csapathoz – 18 hónapra ír alá, de lesz a szerződésében opció plusz egy évre –, amikor nem csak játszik majd, hanem már az aktív pályafutása utáni időszakra, a lehetséges edzői karrierjére is gondol, az első keret és az utánpótlás szakmai munkájából is kiveszi majd a részét. Teljesen érthető Rooney döntése, mivel mikor csatlakozni fog a Derbyhez, akkor már 34 éves lesz.

Még mindig játékos vagyok és az is maradok. De amikor eljön az idő, akkor már készen fogok állni arra, hogy edzői vagy menedzseri szerepkörre váltsak

– mondta a megállapodás után.

Visszatér Angliába Wayne Rooney, másfél évre írt alá
2020 januárjában csatlakozik a Derby County csapatához.

És az sem elhanyagolható szempont, hogy korábban csak az Evertonban és a Manchester Unitedben focizott, azaz sosem került távolabb egy órányi autóútnál a tágabb családjától. Most viszont átszelte az óceánt, és bár a keleti parton talált magának csapatot, azért az Egyesült Államokból hazaruccanni nem teljesen ugyanaz, mint mondjuk kocsiba ülni és vezetni 30-40 mérföldet.

Az eredeti hírt megszellőztető Telegraph, majd a The Athletic napokban indult brit aloldala is arról írt, hogy a labdarúgó még amúgy megbirkózott a tengerentúli élettel, a felesége, Coleen már nem igazán tudott hozzászokni az amerikai mindennapokhoz és elég komoly honvággyal küzd. Wayne Rooney így nemrég, az All Star-gála miatti szünetet kihasználva leült a washingtoni klub vezetőivel és elég nyíltan beszélgettek a jövőjéről, majd megegyeztek abban, hogy nem tölti ki a 2021-ig szóló szerződését. Persze várnak majd némi kompenzációt a játékosért cserébe, de már el is kezdték keresni az utódját.

Van igény a sportban klasszikus újságírásra?
Merre tart a sportújságírás? És Magyarországon? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ legújabb podcastünkben, de csak miután beszélgettünk a magyar foci legújabb fekete napjáról.

Hogy miért épp a Derby Countyban folytatja majd Rooney?

  • Egyfelől a csapat nagyon közel volt már az előző szezonban is a feljutáshoz,
  • másfelől a nyáron távozott a vezetőedző Frank Lampard, akinek a helyétPhilipp Cocu vette át.

Márpedig a korábban a holland válogatottnál másodedzősködő, a PSV-vel három holland bajnoki címet nyerő, majd legutóbb a Fenerbahcénál dolgozó Cocu munkásságát sokan, így Rooney is Louis van Gaaléhoz hasonlítja, az angol csatár pedig nagyon kedvelte utóbbit, amikor együtt dolgoztak még a Manchester Unitednál.

Wayne Rooney elsőre furcsa döntése az ő oldaláról nézve egy jól átgondolt terv, Washingtonban viszont csak szomorúságot hagy maga mögött.

A 25 éve alapított DC United történetében ugyanis toronymagasan ő a legnagyobb sztár. De nem csak klub, hanem ligaszinten is kiemelkedő spíler, akit globálisan is ismernek, nem véletlenül az MLS egyik legjobban fizetett játékosa évi 3,5 millió dolláros gázsival. A csatár emellett élvezettel és kifejezetten szórakoztatóan játszik, nagy figyelmet irányítva a korábban sokszor lesajnált Unitedra.

Mert ki ne emlékezne arra, amikor hatalmas sprint után szerelt becsúszva, hogy aztán tökéletes passzt adjon a csapattársának?

Vagy mikor nem is olyan rég a saját térfeléről lőtt gólt?

Az ezekről készült videók bejárták a világot, ennél jobb reklám pedig egyszerűen nem létezik – a DC United felkerült a világ focitérképére. És Rooney nem csak a showtime-ot hozta el az amerikai fővárosba, a 46 mérkőzésen szerzett 25 gólját és 13 gólpasszát nem nagyon kell magyarázni, mint ahogy azt sem, hogy a 2017-ben még az egész ligát tekintve utolsó előtti DC-t egy évvel később már rájátszásba juttatta, és most is úgy állnak, hogy készülhetnek a playoffra. Rooney ezt a munkát még végigviszi, de aztán hazamegy.

El lehet képzelni, mennyire örülnek most Washingtonban annak, hogy Rooney a tavaly nyáron kötött szerződése első harmada után lelécel. Persze a DC United sem tétlenkedik, már ki is nézték a helyére a jelenleg Kínában focizó Ola Kamarát, aki a pályán alighanem pótolni tudja majd őt: a norvég csatár gólerős, a gólpasszokat is szép számban osztogatja, és mivel négy évvel fiatalabb, több kilométer is van még benne.

Mint ikon, ugyanakkor biztosan képtelen lesz Rooney örökébe lépni.

Az angol távozásával nem csak a DC United veszíti el a legértékesebb játékosát, de az MLS-nek is nagyon fog fájni, hogy az egyik legnagyobb húzónevét nem tudta megtartani.

Nyitókép: Justin Casterline/Getty Images

Olvasói sztorik