Nemzetközi foci

Ilyen világsztárról kevesen álmodtak Stuttgartban

Bár az élvonalból kiesett, a másodosztályban is komoly tervekkel készül a jövőre a VfB Stuttgart labdarúgócsapata, amely egy merész húzással egy igazi világklasszist szeretne megnyerni a klub menedzsmentjébe.

Azzal nehéz vitatkozni, hogy Jürgen Klinsmann komoly szerepet töltött be az utóbbi 30-40 év labdarúgásában. Az 1964-es születésű játékos bajnok volt a Bayern Münchennel (1996–1997), nyert UEFA-kupát a németekkel (1995–1996) és az olasz Interrel (1990–1991), 108-szoros válogatottként világbajnok (1990), Európa-bajnok (1996), Eb-2. (1992) és olimpiai bronzérmes (1988) volt.

Edzőként a német válogatott élén kezdett 2004-ben, a munkáját egy vb-bronzéremmel fejezte be később, majd egy év müncheni munka utaán 2011 és 2016 között az Egyesült Államok nemzeti csapatát vezette, 2013-ban egészen egy Arany-kupa-elsőségig.

Három éve azonban semmi munkája, bár a neve időről időre felmerül különböző csapatoknál. Legfrissebb fejleményként a VfB Stuttgartnál, bár ezúttal nem edzőként.

Az élvonaltól tavaly búcsúzó együttes a nyáron nevezte ki Tim Waltert, őt nem lenne elegáns ilyen gyorsan elbocsátani.

De a Welt szerint nem is ez a terv. Klinsmann – akinek visszatérését még Baden-Württemberg miniszterelnöke, Winfried Kretschmann is támogatja – akár elnök is lehetne, hiszen Wolfgang Dietrich két hete lemondott (az utódját a december 15-i rendkívüli közgyűlésén választják meg).

Az egykori kiváló csatárt azonban inkább az igazgatótanács elnöki pozíciója érdekelné.

Akkor ő jelentené a kapcsolatot a klub sport- és gazdasági érdekcsoportjai között, így támogathatná egykori játékosát, az év elején kinevezett sportigazgatót, Thomas Hitzlspergert is.

Láss csodát, máris megvan a Bundesliga favoritja
Micsoda meglepetés, az edzők szerint újra a Bayern München diadalmaskodik.

Klinsmann tavaly úgy nyilatkozott, egykori klubja, ahol 1984 és 1989 között futballozott mindig is fontos lesz számára, és ha kell, szívesen segít. Az élet közben úgy hozta, hogy a váltás ideális is lenne, hiszen egyrészt a fia, Jonathan a Hertha-kaland után jelenleg St. Gallenben véd, ami 200 kilométerre van mindössze Stuttgarttól, másrészt édesanyja még mindig a régióban él, édesapja pékségét pedig továbbra is a családtagok vezetik.

Kiemelt kép: FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik