Nemzetközi foci

Mióta nincs munkája, Mourinho az élet értelmén gondolkodik és németül tanul

Már december óta nincs edzői munkája José Mourinhónak, akit a Manchester Unitedtől menesztettek a télen. A portugál most a Sky Sportsnak nyilatkozott, a videóban – aminek egy pontján a szeles óceánparton sétálgat – elmondta, nem lazsál, épp fejleszti magát.

Charles Darwin munkásságát tanulmányozza és németül tanul.

Az evolúcióelmélet névadója úgy került szóba, hogy Mourinho hosszan ecsetelte, eddig is voltak és ezután is lesznek rossz döntései, de a legfontosabb, hogy ne ugyanazokat a hibákat kövesse el. Épp emiatt szeret különböző korokban született műveket olvasgatni, egy barátja tanácsára pedig nemrég Darwinra esett a választása.

Azt írta: nem a legerősebb, és nem is a legintelligensebb fog túlélni. Hanem az, aki leginkább képes alkalmazkodni a változásokhoz.

Forrás: Sky Sports

Hogy José Mourinho mennyire szeret tanulni, azt jól bizonyítja az is, hogy most a német nyelvvel ismerkedik. Azt mondja, portugálként az olaszt és a spanyolt könnyen megtanulta, a franciával és az angollal sincs problémája, a némettel viszont szenved, szeptembertől ismét heti két-három órát rá fog szánni legalább. Fel is vetődött emiatt, hogy biztosan Németországban akarja folytatni a karrierjét, de ezt most úgy-ahogy cáfolta.

Őszinte leszek, nem gondolkodom a Bundesligában. Egyetlen klub sem vár, nincs, aki az ajtómon kopogtatna. Ez csak arról szól, hogy valamit tennem kellett, én meg választottam az orosz és a német között.

Az 56 éves portugál annyit még elmondott, hogy bárhol is fog dolgozni, új stábbal áll majd munkába. Különböző sportokat követett és elemzett az elmúlt időszakban, és egy újfajta felállásban gondolkodik, mert úgy érzi, most van itt az ideje a frissítésnek.

José Mourinho a Portóban robbant be igazán, amellyel megnyerte a Bajnokok Ligáját 2004-ben, majd sikert sikerre halmozott a Chelsea-vel, triplázott az Interrel, volt spanyol bajnok a Real Madriddal, újra aranyérmes volt a Premier League-ben a Chelsea-vel, a Manchester Unitednek meg nyert egy Európa Ligát – bár utóbbi eléggé megosztotta a szurkolókat arról, valóban siker-e. Csapataival összesen 25 trófeát nyert eddig.

Olvasói sztorik