Nemzetközi foci bajnokok ligája

Tekintélyt szerzett magának a Fradi a BL első körében

Szerhij Rebrov újrafogalmazta Thomas Doll csapatát, és meglepő könnyedséggel verte ki a bolgár bajnokot a Bajnokok Ligájából. Mi az ukrán titka, és meddig juthat a Fradi a folytatásban? Elemzés.

Korábban a vezetőség öt éven keresztül hivatkozott az állandóságra, mint a siker egyik kritériumára. Most kiderült, hogy erről szó sincs: egyszerűen jó játékosokat kell igazolni

– magyarázta egy ferencvárosi forrásunk közvetlenül a Ludogorec-Ferencváros (2-3) BL-selejtező mérkőzés lefújása után.

Oda-vissza elverte a Ludogorecet a Fradi a BL-selejtezőben
A hazai győzelem után idegenben 3-2-re nyert a magyar bajnok. Dibusz Dénes büntetővédését a világ minden pályáján megtapsolták volna.

Tény, a Fradi elsősorban annak köszönheti sikerét, hogy Szerhij Rebrov vezetése alatt villámgyorsan összeállt a csapat játéka – holott a Ludogorec ellen kezdőként szereplő tizenegy játékos közül mindössze négyen (Dibusz, Lovrencsics, Blazic, Heister) voltak már akkor is a keret tagjai, amikor az ukrán edző megérkezett a IX. kerületbe. Ha viszont valaki jó játékosokat képes igazolni (ráadásul egy alaposan megtervezett, aprólékos igényességgel összeállított taktika megvalósításához), akkor nem kell sokat bíbelődnie azzal, hogy beilleszti, és azonos szintre hozza őket a szinte nem is létező nyári szünet alatt.

Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője. Fotó: Vaszil Donev / EPA / MTI

„Pénz is van persze, de elsősorban ésszel igazolunk”

Hajnal Tamás és a korábbi Bundesliga-légiós mögött dolgozó scouting csapat – kiegészítve Rebrov ukrán kapcsolataival, piacismeretével – pontosan ezt tette. Tudta, hogy milyen rendszerbe, milyen szerepkörökre, milyen tulajdonságokkal bíró játékosokat keres, és azt is, hogy hol kapja meg őket. Petrjak váratlan távozása ugyan némileg felborította a menetrendet a klubnál, de, hogy immár intézményi szinten is magas minőséget képviselő mechanizmus áll a döntések mögött, azt kiválóan mutatja a helyére beszákolt Zubkov remek teljesítménye a bolgárok elleni párharcban.

Kubatov Gábor: Nem tudok úgy bemenni a szorítóba, hogy ki fognak ütni
Rebrovot nehéz pasasnak tartja, Dollban bízott, de azt érezte, nem hisz eléggé a sikerben, a Vidinek nem ad el többet játékost, a távozó Böde szekrényének ajtaját pedig maga szerelte le és tette el emlékbe. Nagyinterjú az FTC elnökével.

Ár-érték arányban egy nagyon jó nyolcast vettünk, aki tud gólt rúgni, gólpasszt adni, és kiválóan támadja az ellenfél tizenhatosát

– kaptam a fülest júniusban, amikor a Ferencváros nyélbe ütötte a szlovák Michal Škvarka leigazolását. Bejött. A Zsolnáról érkező légiós a Ludogorec elleni visszavágón gólt szerzett és lényegében továbblőtte a Fradit a következő körbe.

Škvarka szerződése lejárt volna a szlovák élvonalban, így a Ferencváros jóval áron alul, piaci információk alapján mindössze 200 ezer euróért (64 millió forint) cserébe szerezte meg. Mint szlovákiai újságíróktól akkor megtudtam, a játékos elsősorban azért váltott, hogy több esélye legyen bekerülni a válogatottba, ahol a Herthánál légióskodó Ondrej Duda, illetve a Napoli egykori legendája, Marek Hamsík áll előtte a sorban.

A Fradiból ez persze nem biztos, hogy megvalósítható, de Zsolnából közvetlenül nem tudott neves nyugat-európai bajnokságba szerződni. A Fradival viszont összejöhet neki a nemzetközi szereplés, és onnan a dobbantás

– fejtegette akkor egy szlovák kolléga, aki egyébként a Fortuna Liga legjobb játékosának nevezte Škvarkát. Magyarra fordítva:

a Fradi áron alul(!) szerzett egy extrán motivált, remek képességű, szinte azonnal csapatba építhető játékost. A megfigyelő-hálózat ötösre vizsgázott, a befektetés pedig lényegében egy hónapon belül megtérült.

Ahogyan egy másik, szintén a klub környékén tevékenykedő forrásunk fogalmazott: „pénz is van persze, de most már elsősorban ésszel igazolunk.” Ebben a szemléletbeli váltásban pedig igen komoly szerepe van annak, hogy az előző évad közben Rebrov lett a csapat edzője.

Egy edző, aki nem haverkodik, és csak a teljesítmény érdekli

„Már az első pillanattól kezdve nyilvánvaló volt, hogy nem nyaralni jött ide. Őt csak az eredmény érdekli” – mesélték a Fradi környékéről még a tavalyi szezonban, néhány hónappal az ukrán kinevezése után. A közvetlen munkatársak és a keret tagjai számára is nagyon durva volt a kontraszt Thomas Doll-hoz képest – szült is meg nem értést, veszekedést házon belül –, aki bár a szavak szintjén rendre komoly elhivatottságot villantott, a napi munkába korántsem folyt bele olyan elánnal, mint Rebrov.

Mindenen rajta tartja a szemét. Meccseket elemez, feljegyzéseket készít, állandó kapcsolatban van a stábbal, a videóelemzőkkel, konkrétan az ő vezetésével zajlik a meccsekre való felkészülés

– hallani a klub háza tájáról. Ezzel párhuzamosan Rebrov érkeztével a játékosok és a stáb közötti bratyizás is megszűnt; az ukrán kifejezetten távolságtartó ember, vérbeli profi, aki sokat ad, de cserébe következetes elvárásokat is támaszt a játékosok irányába. A keret ezért – a rossz nyelvek szerint Doll-lal ellentétben – a kezdeti villongások után már kifejezetten tiszteli, sőt féli is edzőjét.

Rebrovnál a munka becsülete az első, senkitől nem vár csodát, de azt igen, hogy az edzői utasításokat maradéktalanul tartsa tiszteletben. A korábbi káoszhoz képest a Fradinál most egyértelmű hierarchia van: az edző a főnök, nála senki nem lehet nagyobb, a flegmaság pedig a létező legnagyobb hiba, amit elkövetheti egy játékos. Az ukrán pontosan tudja, milyen szintre kell eljuttatnia a csapatát, ismeri a BL-mezőnyt, a kelet-európai ellenfeleket, fejből idézi mekkora futóteljesítmény, mennyi sprint, milyen intenzitású letámadás, hány megnyert párharc a belépő az európai kupákba. És mivel korábban már bizonyított is azon a porondon, a klubnál hisznek is neki.

„Semmiféle csodára nincs itt szükség a sikerhez. Kell egy jó és motivált edző a megélhetési alibisták helyett, plusz két átigazolási időszak, ahol három-négy-öt játékost forgatsz és beépítesz a keretbe” – szól a Fradi új stratégiája, ami eddig egyébként remekül vizsgázik, mert a Rebrov-érában szerződtetett játékosok mindegyike kifejezetten hasznos elem a pályán.

Igor Haratin már készülhet a gólörömre. Fotó: Vaszil Donev / EPA / MTI

Öt évbe tellett, hogy a vezetőség átlásson a Doll-lufin

Az igazi truváj ennek megfelelően inkább az, hogy a jó edző mellett dolgozzon egy olyan megfigyelői csapat, amelyik képes kiszúrni azokat a játékosokat, akik egyrészt megszerezhetőek, másrészt valóban erősítést is jelentenek a klubnak. A Fradinál ebből a szempontból Doll idején nagyjából semmi sem volt rendben: érkezési oldalon például egymást követték a később a német harmadik vonalból is elkergetett légiósok, akik ráadásul szemérmetlenül magas aláírási pénzt és fizetést raktak zsebre. Hogy ki járt még jól ezeken a bizniszeken a játékosokon és ügynökeiken kívül, azóta sem tudni, de tény, hogy 2013 után a Ferencváros éveken át egy-két kivételtől eltekintve kifejezetten rossz hatékonysággal dolgozott az átigazolási piacon. Aztán jött az újjászervezés, Hajnal Tamás, és minden megváltozott.

Összeomlott a Dibuszt átverni igyekvő Ludogorec-csatár
Mindenkitől elnézést kért a tizenegyest rontó Jakub Swierczok.

Az persze jó kérdés, hogy miért kellett öt évet várni arra, hogy a ferencvárosi vezetés belássa a nyilvánvalót és elzavarja a nyerészkedőket a klubtól, de ezzel most már kár foglalkozni. A jelenben ugyanis úgy tűnik, a helyükön vannak a dolgok, és ha szabad hinni az innen-onnan szállingózó híreknek, akkor Hajnal mögött egy kifejezetten fiatal, innovatív, komoly nekibuzdulással dolgozó csapat formálódik azzal a céllal, hogy a nemzetközi kupák csoportkörébe vigye a Fradit.

A védelmen még van mit csiszolni

Azt persze túlzás lenne állítani, hogy a bab is hús, lévén a Fradinak a Ludogorec ellen is át kellett élnie néhány meleg pillanatot. Az például egészen biztosan nem megengedhető, hogy annyi lövést engedjenek az ellenfeleknek a folytatásban, amennyit a bolgárok ellen: a razgradiak az odavágón 14-szer, a második meccsen pedig 13-szor lőttek Dibusz Dénes kapujára. A Fradi ezzel szemben a visszavágón például három kaput találó lövése mindegyikéből gólt szerzett, ez a szerencse-faktor pedig középtávon már egészen biztosan nem fenntartható.

Ha a tavaly a BL-selejtezőből az Európa Liga csoportkörébe masírozó MOL Fehérvár (akkor még: Vidi) példáját vesszük alapul, a jó védekezés nem igazán spórolható meg a sikeres nemzetközi szerepléshez. A fehérváriak tavaly egyik európai kupameccsükön sem engedtek 2,0-s xG-mutatónál többet ellenfeleiknek – azaz a gyakorlatban csak elvétve érkezett a kapujukra lövés a saját tizenhatosukon belülről. Sőt, a kép még ennél is szebb lesz, ha kivesszük belőle a Chelsea elleni meccseket, akkor ugyanis a Vidi az 1,5-ös engedett xG-mutató alatt marad.

Dibusz Dénest ünneplik társai a tizenegyes hárítása után. Fotó:Vaszil Donev/EPA/MTI

A Fradi ehhez képest a Ludogorec ellen már hazai pályán is 2,1 xG-t engedett az ellenfélnek, és ez a mutató csak tovább romlott a visszavágóra, ahol – bár a komoly hátrányban már mindent egy lapra feltéve támadtak – még komolyabb helyzetei voltak a bolgároknak. Dibusz Dénes és Marcel Heister is élete meccsét játszotta, a Fradi pedig az egészen bravúros, öt szerzett gól ellenére is kerülhetett volna komoly bajba a párharcban (ha nincs például a kapus elképesztő tizenegyes-védése az első félidőben).

A máltai Valletta elleni párharcra viszont visszatér a csapatba a két legértékesebb (amúgy szintén Rebrov-igazolás) játékos, Isael illetve Mihail Szihnyevics – velük pedig egészen biztosan még erősebb lesz az amúgy is kifejezetten kiegyensúlyozottnak látszó keret. A máltai ellenféllel szemben elvileg nem lehetetlen venni az akadályt, ám ha ez sikerül, akkor még mindig elválasztja majd két kör a Fradit a BL-szerepléstől – ott pedig még a Ludogorecnél is erősebb ellenfelekre (például: Ajax, Celtic, Dinamo Zagreb) van kilátás.

De nézzük a dolog jó oldalát: tekintélye már biztosan lesz a Ferencvárosnak – azt ugyanis a bolgárok elleni kettős győzelemmel megszerezte magának.

Bajnokok Ligája-selejtező, 1. kör, visszavágó

Ludogorec Razgrad (bolgár) – Ferencváros 2-3 (1-2)

Ludogorec: Renan – Ikoko (Cicinho, 64.), Terzijev, Moti, Nedgyalkov – Goralski, Gyakov – Intima, Marcelinho (Biton, 64.), Tchibota – Swierczok (Keserü, a szünetben)

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Ignatenko (Sigér, 57.), Haratin – Skvarka – Zsubkov, Priskin (Lanzafame, 73.), Tokmac (Varga, 61.)

Gólszerző: Terzijev (24.), Heister (69. – öngól) illetve Haratin (17.), Skvarka (21.), Tokmac (48.)

Sárga lap: Keserü (85.) illetve Ignatenko (26.), , Lovrencsics (28.), Dibusz (29.)

Piros lap: Moti (82.)

Továbbjutott: a Ferencváros, kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Olvasói sztorik