Nemzetközi foci

ANK: a francia legenda 19-re lapot húzott, bejött neki

Az Egyiptomban zajló Afrikai Nemzetek Kupája hétfői nyolcaddöntőjén a hosszabbítás utolsó percében a tunéziai szövetségi kapitány lecserélte kapusát. Végül ennek köszönhették, hogy tizenegyespárbajban kiejtették Ghánát.

A legutóbb negyedik ghánai együttes  Ayew révén rúgott ugyan egy parádés sarkazós gólt az első félidőben, de a játékvezető minden bizonnyal les miatt érvénytelenítette azt. Ráadásul a 73. percben hátrányba került Kwesi Appiah csapata, úgyhogy végleg elúszni látszott a negyeddöntőbe jutás.

A 92. percben azonban visszatért a remény; egy kétségbeesett előreívelésbe szerencsétlenül ért bele a tunéziaiak csereként beállt védője, Rami Bedoui és „remek” öngólt fejelt – amivel Ghána számára hosszabbításra mentette a meccset.

A ráadásban kapura veszélyesebbek voltak a ghánaiak, de sem ők, sem pedig a tunéziaiak nem találtak be, így a tizenegyespárbajra maradt a döntés.

Előtte azonban, a hosszabbítás utolsó percében még történt egy meglepő húzás: Alain Giresse, a francia válogatottal Európa-bajnokságot és vb-bronzérmet szerző korábbi remek középpályás, aki momentán a tunéziai válogatott szövetségi kapitánya, 19-re lapot húzott és szokatlan módon lecserélte kapusát.

Van Gaal a troll, és a zseni
Tizenegyespárbaj után győzött Hollandia Costa Rica ellen.

Meglehet, a hollandok szintén sokat tapasztalt szövetségi kapitányától, Louis van Gaaltól leste el a trükköt, aki a 2014-es, Costa Rica elleni vb-negyeddöntőben, a 121. percben, 0-0-ás állásnál lehozta Cillessen kapust, és behozta helyére Tim Krult, aki napokig gyakorolta a büntetőket, ennek köszönhetően kettőt is megfogott, így Hollandia 4-3-al jutott az elődöntőbe.

Giresse döntése is bejött, a Hassen helyett védő Ben Mustapha ugyanis egy ghánai lövést hárítani tudott, és mivel csapattársai nem hibáztak, megnyerték 5-4-re a tizenegyes-párbajt. Tunézia ellenfele a negyeddöntőben Madagaszkár lesz.

(kiemelt kép:  Giuseppe CACACE / AFP)

Afrikai Nemzetek Kupája, nyolcaddöntő

Tunézia-Ghána 1-1 (0-0, 1-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel 5-4
gólszerző: Khenissi (73.), illetve Bedoui (92., öngól)

korábban:
Elefántcsontpart-Mali 1-0 (0-0)
g.: Zaha (76.)

A negyeddöntő párosítása: Szenegál-Benin, Madagaszkár-Tunézia, Elefántcsontpart-Algéria, Nigéria – Dél-afrikai Köztársaság

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik