Nemzetközi foci

Foci-Eb 2020: ráfázik, aki nem igényel idejében jegyet

Azt gondolhatná az ember, ej, ráérünk még a budapesti labdarúgó Eb-re a jegyvásárlással, hiszen azt sem tudjuk, kijut-e a válogatott, vagy sem. Pedig baromira sietni kell vele.

Egy hete, június 12-én indult a 2020-as, többek között budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra a jegyértékesítés. Egészen pontosan nem is az értékesítés, hanem az azt megelőző első  jegyigénylési szakasz, amely július 12-ig tart. Budapest Münchennel párban az F csoport mérkőzéseiből három-három mérkőzést rendez, továbbá fővárosunk lesz az egyik nyolcaddöntő házigazdája.

Azonban nagyon észnél kell lenni annak, aki bármelyik mérkőzésre jegyet szeretne biztosítani magának. 

Az UEFA ugyanis a többszörös túljelentkezés miatt előregisztrációhoz köti a jegyvásárlást. Így, aki nem szeretne lemaradni a mérkőzésekről – különösen, ha Magyarország is kijut a tornára –, annak nem árt sürgősen felkeresni az oldalt.

Az új Puskás Arénában 68 000 szurkoló foglalhat helyet meccsenként, ami a négy találkozóra mintegy 270 000 eladott jegyet jelent. Látszólag nagynak tűnik ez a szám, így azt gondolhatná az ember, ej, ráérünk arra még, de baromira nem. Az UEFA-nak ugyanis ugyan előnyben részesíti a rendező ország szurkolóit, de ha nincs elég jegyigénylés, gondolkodás nélkül tölti meg osztrák, cseh, szlovák, szerb, horvát, ad abszurdum szingapúri, kínai turistákkal a Puskást.

Így aki sürgősen nem regisztrál az első körben – ahol a jegyek felét értékesítik –, az nagy valószínűséggel lemarad, mivel egyes számítások szerint utána minimális, 1:400-hoz marad az esélye a jegyvásárlásra.

Fontos azt is tudni, Budapesten  – Bakuban és Bukarestben is – olcsóbbak a jegyek, mint a másik kilenc rendező városban – Amszterdamban, Bilbaóban, Koppenhágában, Dublinban, Glasgowban, Londonban, Münchenben, Rómában és Szentpéterváron –, és az igénylés önmagában semmilyen kötelezettséggel sem jár, a jelentkezésnél még fizetni sem kell.

Mi van, ha több, mint négy főnek vennék jegyet?

Minden igénylő kap egy olyan kódot, amit, ha 4 főnél nagyobb társasággal akar menni, akkor a másik igénylő meg kell, hogy adjon a saját igénylésekor és akkor az x-szer 4 főt egymás mellé tudja ültetni az UEFA, feltéve, ha minden igénylésüket kihúzzák.

Egy fő egy meccsre maximum négy jegyet igényelhet. A jelentkezők közül augusztusban sorsolják ki azokat, akik jegyhez jutnak. Fizetni csak ezt követően kell – Alipay-jel vagy bankkártyával.

A Puskásba már 30 eurótól – 75 és 125 eurós kategória van még – jegyezhet elő magának jegyet, aki szeretne, ami kifejezetten olcsónak számít a nagy nemzetközi sportesemények összehasonlításában.

Jogos kérdés, mi van, ha szerencsés voltam, sikerült jegyet vennem, de csak a magyar válogatott miatt mennék ki, és Marco Rossi csapatának mégsem sikerül a kvalifikáció? Vagy egyszerűen megbetegszem, a barátnőm „véletlenül” keresztbe szervez egy nyaralást? Ezekre és hasonló esetekre két megnyugtató válaszunk is van:

  1. nyugi, sikerülni fog, a magyar válogatott kijut!
  2. Bukni akkor sem tud az ember, ha mégsem szeretne/tud kimenni az adott mérkőzésre, mert az UEFA a saját hivatalos felületén a későbbiekben létrehoz egy börzét, ahol biztosítja, hogy bárki, aki a hivatalos jegyét el akarja adni, az a vételi árért megtehesse. Az UEFA-platform a vevőnek is jó, mert biztosan nem hamis jegyet kap, illetve az eladónak is, mert biztosan a pénzéhez jut.

Mi van akkor, ha rendeltem jegyet, de pechem van, az első körben nem sorsolt ki az UEFA? Ekkor sem kell feladni, mert azok a szurkolók, akik nem kapták meg az igényelt jegyeiket az első értékesítési szakasz lejártáig, elsőként értesülnek majd az új jegyvásárlási lehetőségekről – bár itt már csak kis esély lesz jegyhez jutni, hiszen ekkor már csak pár ezer jegy áll rendelkezésre –, és számukra egy kizárólagos, elsőbbségi jegyvásárlási időszakot biztosítanak majd.

Ennek a még szabad jegykontingensnek a száma nő majd azokéval is, akik ugyan regisztráltak, ki is lettek sorsolva, de a megadott határidőig valamilyen okból kifolyólag nem fizették ki a jegyét.

Kiemelt kép: Ilyen lesz az új Puskás-stadion Forrás: mlsz.hu

Szeretnéd testközelből látni az Eb-t?

Aki testközelből szeretne az Eb részese lenni, annak más lehetősége is lehet. Például érdemes jelentkeznie önkéntesnek, mert minden bizonnyal egy életre szóló élménnyel gazdagodik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik