Nemzetközi foci

Újra meg kellett tanulnia járni a Real Madrid új igazolásának

Ferland Mendyt fiatalon a sporttól is el akarták tiltani, most a világ egyik legnevesebb klubjába igazolt.

A Real Madrid megpróbál gyorsan rendet tenni a csalódást keltő szezonja után, sorra igazolja le az új játékosokat. Eden Hazard-t, Eder Militaót, Rodrygót és Luka Jovicsot már korábban bejelentette a klub – sőt, a szerb csatárnak már a bemutatása is megvolt –, szerdán pedig Ferland Mendyvel is sikerült megegyezni. A 24 éves francia balbekkért 50 millió eurót fizet ki a spanyol csapat.

Hivatalos bejelentés a Real Madridnál: védő érkezett
Olympique Lyon játékosa érkezik.

Mendy történetéről a madridi As írt, ezek alapján pedig valóságos csoda, ami a Lyont maga mögött hagyó labdarúgóval történt.

Pár éve ugyanis újra meg kellett tanulnia járni.

Gyerekként került a PSG akadémiájára, tehetséges volt, ám 13 évesen elszenvedett egy csípősérülést, majd az ízülete is begyulladt, ami után meg kellett műteni. Az orvosok ekkor azt mondták neki, hogy többet nem sportolhat.

Mendy a beavatkozás után eleinte csak kerekesszékkel tudott közlekedni, majd újra meg kellett tanulnia járni a több hónapig tartó rehabilitációja alatt. Be akarta bizonyítani, hogy az orvosok tévedtek, ezért miután felépült, elhagyta a PSG-t, a Mantois78-hoz került, majd a Le Havre igazolta le, a francia negyedosztályban focizott ekkoriban.

A Le Havre nagyon jó a tehetségek felkutatásában, olyan játékosok fordultak meg a klubnál korábban, mint Benjamin Mendy (ők csak névrokonok Ferlanddal), Riyad Mahrez, Lass Diarrá, Paul Pogba, Dimitri Payet, Steve Mandanda és Pierre-Emerick Aubameyang. Ferland Mendy is nagy fogásnak bizonyult, őt az Olympique Lyon nézte ki magának és vette meg 2017 nyarán 5 millió euróért.

Lyonban aztán olyan teljesítményt nyújtott, hogy 2018-ban már a francia válogatottba is meghívták, van már négy mérkőzése a nemzeti csapatban. Klubjában a legutóbbi szezonban 44 találkozó jutott neki, ezeken három-három gólja és gólpassza volt. Az összes BL-meccsen játszott a nyolcaddöntőig jutó franciáknál.

Mendy talán még nem lesz egyből alapember Zinédine Zidane-nál, de alighanem benne látják Marcelo jövőbeni helyettesét. A brazil bekk 31 éves, egy ideje már fel-felröppennek olyan hírek, hogy eligazolna.

Ő a balbekkek Kylian Mbappéja. Támadásban és védekezésben is kiemelkedő, ami nagyon ritka. Ebben a korban nincs nála jobb

mondta Ferland Mendyről a játékos ügynöke, Yvan Le Mee.

Bár megjárta a poklot is, a 24 éves labdarúgónak végül csak igaza lett: mi sem bizonyítja jobban, hogy alkalmas még a játékra, mint hogy 50 millióért leigazolta a Real Madrid és Didier Deschamps is felfigyelt rá, az Andorra elleni Eb-selejtezőn kezdett és végig játszott.

A nyitóképen Ferland Mendy a barcás Gerard Piquét-vel harcol a labdáért a két csapat BL-nyolcaddöntős meccsén. Fotó: Maja Hitij/Getty Images

Olvasói sztorik