Nemzetközi foci

Érthetetlen angol védelmi hibák után jutott döntőbe Hollandia

A portugálokkal játszhatnak vasárnap a Nemzetek Ligája fináléjában.

Szerdán a házigazda portugál válogatott 3-1-re legyőzte a svájci csapatot a Nemzetek Ligája négyes fináléjának első elődöntőjében, csütörtökön pedig az is kiderült, hogy kivel csapnak össze Cristiano Ronaldóék a fináléban. A másik elődöntős párharcban a néhány éves hullámvölgy után újjáéledő hollandok a tavalyi vb-n negyedik angolokkal csaptak össze: a meccset hátrányból fordítva, hosszabbítás után nyerték 3-1-re a hollandok.

Pedig az első félidőben büntetőből szerzett vezetést Anglia: Matthijs de Ligt szabálytalankodott Marcus Rashford ellen, a sértett pedig a hálóba lőtte a tizenegyest (0-1).

Ez volt az eredmény a szünetben is, majd a 73. percben érkezett az egyenlítés: a 19 éves középső védő, De Ligt javított, hiszen a második gólját szerezte meg a válogatottban egy szöglet utáni fejesből.

A rendes játékidő hajrájában úgy tűnt, eldől a meccs, mivel Jesse Lingard a hálóba lőtt a 83. percben, ám a VAR után les miatt érvénytelenítették a találatot. A 90 perc vége előtt még egyszer videózni kellett, de elmaradt a hollandok által kért büntető, így jöhetett a hosszabbítás.

Rengeteg helyzet volt már a rendes játékidőben is, és a ráadásban sem finomkodtak a felek. Végül egy hatalmas védelmi hiba döntött: John Stones addig bénázott utolsó emberként, hogy Memphis Depay leszerelte, a kapuralövése utáni kipattanót pedig Quincy Promes tuszkolta a hálóba. Kyle Walker öngóljának írták be a találatot (2-1).

Promes nem hagyta annyiban, egy újabb angol hiba után szerzett még egy gólt a hajrában önállóan is, ám ez csak a végeredményen változtatott (3-1) – a továbbjutást az eggyel korábbi angol baki pecsételte meg.

A két elődöntő után a négyes döntő helyosztóit, azaz a finálét (Portugália–Hollandia) és a bronzmeccset (Svájc–Anglia) vasárnap rendezik – ugyancsak Portóban és Guimaraesben.

A labdarúgás elmúlt időszakának újításai közül a Nemzetek Ligája négyes döntőjében a videobírót alkalmazzák, ugyanakkor a sportág új, június elsején életbe lépett szabályváltoztatásait nem.

Nemzetek Ligája, elődöntő:

Hollandia–Anglia 3-1 (0-1, 1-1, 2-1)
Gólszerzők: De Ligt (73.), Walker (97. – öngól), Promes (114.), illetve Rashford (32. – tizenegyesből)

Kiemelt kép: AFP

Olvasói sztorik