Nemzetközi foci sport

Stílust támadással teremtett, Európa trónjára viszont védekezésével ült fel Klopp és a Liverpool

Évek óta minden az ellenállhatatlan támadófociról szól Liverpoolban, a BL-győzelmet mégis a csapat döbbenetesen stabil védekezése szállította a Tottenham elleni fináléban. Jürgen Klopp zsinórban hat elbukott döntő után most tökéletesen mondta fel a leckét, a Spursnek esélye sem nagyon volt a meccsen. Elemzés.

A döntők a győzelemről szólnak, nem a szép futballról

– ismerte be a madridi Bajnokok Ligája-döntő lefújása után néhány perccel az újságíróknak Mauricio Pochettino, a Tottenham argentin edzője. Ha van tételmondata az idei finálénak, akkor alighanem ez az.

Tény: egyik csapat sem játszott látványosan, képességeinek és valós tudásának közelében ezen a döntőn. Ezzel együtt azok a kritikák sem jogosak, amelyek minden idők legalacsonyabb színvonalú BL-fináléjáról értekeznek a meccs kapcsán. A színvonal ugyanis nem volt alacsony, csak épp történetesen a jobbik csapatnak ezúttal a védekező erényei domborodtak ki.

Kezdőcsapatok

Jürgen Klopp és Mauricio Pochettino is szinte teljes keretből válogathatott a döntőt megelőzően, az egyetlen komoly hiányzó a liverpooli középpályás, Naby Keita volt a mérkőzésen. Fontos körülménynek bizonyult az is, hogy a két csapat egyaránt három-három hetet pihent a finálé előtt – igaz, utólag már látszik, ez inkább kizökkentette természetes ritmusukból a játékosokat. Nem volt szerencsés az sem, hogy Madridot valódi hőhullám sújtotta a döntő ideje alatt, és a kezdő sípszó pillanatában még 33 fokos hőségben kellett izzadniuk a játékosoknak.

A kezdőket illetően Pochettino variált többet: elsősorban azzal húzott váratlant, hogy kihagyta csapatából a Spurs döntőbe jutásából oroszlánrészt vállaló brazil támadót, Lucas Mourát. Felépült viszont sérüléséből Harry Kane, aki a finálét megelőzően legutóbb áprilisban lépett pályára a Tottenhamben. Az angol válogatott csatár mögött Dele Alli játszott, a balszélről Szon, jobbról a befelé húzódó Christian Eriksen támogatta a támadásokat. A középpálya közepén a bravúrost tavaszt futó Moussa Sissoko mellett Harry Winks kapott lehetőséget Pochettinótól.

Klopp ehhez képest semmilyen meglepetéssel nem szolgált, a Liverpoolban pontosan az a kezdőcsapat futott a pályára, amelyet napokkal korábban megtippeltek az újságírók és a szurkolók. Komoly visszatérő itt is akadt: Roberto Firmino Kane-hez hasonlóan szintén április óta bajlódott sérüléssel.

Húsz másodperc alatt eldőlt minden?

A meccsképet alapjaiban határozta meg, hogy a Liverpool lényegében a mérkőzés első akciójából előnyt szerzett: a szlovén Damir Skomina Sissoko szerencsétlen kezezése után szűk fél perc elteltével máris a tizenegyespontra mutatott.

Érdemes kicsit közelebbről megvizsgálni az eset előzményeit:

Sadio Mané szinte észrevétlenül a Tottenham védelme mögé lopakodott, és máris elszakadt őrzőjétől, a jobbhátvéd Kieran Trippiertől. A szabad labdát megszelídítő Henderson ezt kiszúrva azonnal neki löbbölte a labdát, minden más történés már ennek következménye volt – a Liverpool szűk húsz másodperc alatt használta ki a Spurs egyik rendszerszintű gyenge pontját, a Trippier mögött megnyíló területet.

Ezért kellett büntetőt ítélni Sissoko kezezése után

Mint ismeretes, a futball jelenlegi szabályainak értelmében csak és kizárólag a szándékos kezezést büntetendő, ez alól pedig a tizenhatoson belüli esetek sem képeznek kivételt. A szándékosság megítélésére három körülményt javasol a szabálykönyv:
a) milyen testhelyzetben volt a kar a kezezést megelőzően (természetes, avagy sem);
b) mennyire közelről érkezett a labda;
c) mozdult-e a kéz a labda irányába.

Mindezt árnyalandó, az UEFA bíróküldésének feje, a korábbi remek olasz játékvezető, Roberto Rosetti az idén januárban úgy nyilatkozott: „büntetni kell és büntetni is fogjuk, ha a kar teljesen eltávolodik a testtől, különös tekintettel a váll fölé emelt kéz esetét. Ha egy védő a karjait használja a teste megnagyobbítására, ha így szeretné blokkolni a labdát, az nem fair.” És bár Sissoko esetében blokkolási kísérletről nincsen szó, a fentiek értelmében könnyen belátható: Skominának nem volt más lehetősége, tizenegyes kellett ítélnie a francia játékos ellen.

„Ha húsz másodperc elteltével vezetést szerez ellened a Liverpool, akkor már nem játszhatsz úgy, ahogyan eltervezted” – magyarázta a meccs után Spurs védője, Jan Vertonghen. Igaza volt: Szalah értékesített büntetője után új meccs kezdődött, még azelőtt, hogy megtudhattuk volna, mi volt egyáltalán Pochettino előzetes elképzelése.

Hermetikusan zárta le a pálya közepét a Liverpool

1-0 után a Liverpool zokszó nélkül adta fel a labdabirtoklást, sőt a védjegyének számító letámadást sem erőltette igazán. A Tottenham megkapta a labdát, cserébe viszont Klopp olyan masszív és kompakt középső blokkba rendezte csapatát, amilyenből nagyon keveset látni a világfutballban:

A fenti képen remekül látszik, hogyan szigeteli el hat emberrel a középső zónát a Liverpool úgy, hogy a Spursnek esélye se legyen áttörni. Sem Sissoko, sem Winks nem megjátszható, a Tottenham védői így egészen a félpályáig cipelhetik a labdát – hogy aztán ezen a ponton látványosan fogyjon el minden ötletük a támadások felépítésére.

A Spurs szenvedésének egyik leglátványosabb jele volt, hogy középpályás játékuk kulcsembere, Eriksen az első 20 percben mindössze öt alkalommal jutott labdához. A félidő végére ez a szám ugyan 18-ra emelkedett (ami még mindig édeskevés), de a passztérképet megvizsgálva remekül látszik, hogy ehhez a dán irányítónak ki kellett mozognia a pálya tengelyéből, a vonalak irányába:

Eriksen érdemi játékának hiányában a Spursnek esélye sem volt eljuttatni a labdát Harry Kane-ig: az angol csatár az első negyvenötpercben mindössze ötször passzolt, ebből egyszer ráadásul középkezdés után.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a Tottenham hiába birtokolta a labdát hatvan százaléknál is nagyobb arányban a meccsen, az első félidőben nem jutott el a liverpooli tizenhatoson belülre.

Amikor a döntő relatív színvonaltalanságáról beszél valaki, akkor valójában szem elől téveszti, mennyire hatékonyan és eredményesen játszott labda ellen a Liverpool: lényegében egy szusszanásnyi időt, és egy talpalatnyi területet sem engedtek a Spursnek a pálya közepén.

Bár az első félidőben a Tottenham majdnem kétszer annyit birtokolta a labdát, mint a Liverpool, az ellenfél védőharmadába érve szinte pontosan ugyanúgy teljesítettek a felek:

  • Tottenham Hotspur: 33/55 jó passz,
  • Liverpool FC: 34/55 jó passz.

Amikor a védelem visszaesett, Alisson tartotta víz felett a ’Poolt

A második félidő elején Pochettino belenyúlt a meccsbe és változtatott: Eriksent középre vezényelte, Szon átjött jobbra, Alli pedig a koreai támadó helyét foglalta el a balszélen. Mindez egyben azt is jelentette, hogy a Spurs szinte 4-2-4-es hadrendben támadott, és leplezetlenül rugdostak fel minden labdát Harry Kane-re, hogy aztán a lecsorgókat összeszedve Alisson kapujához minél közelebb kezdhessenek támadásokat.

A Liverpool eközben teljesen egyértelműen játszott rá a kontrákra, Jürgen Klopp szemernyit sem volt hajlandó kockáztatni egy második gól érdekében. Amikor a színvonalra panaszkodik valaki a meccs kapcsán, akkor alighanem a mérkőznek ebből a szakaszából táplálkozik, hiszen mindkét csapat passzhatékonysága durván visszaesett, és végül sem a Liverpool, sem a Spurs nem jutott hetvenöt százalék fölé – ez szinte példátlan az idei szezonban.

A 65. percben Winkset Moura váltotta a Spursnél, ami egyben azt is jelentette, hogy Eriksen lépett vissza Sissoko mellé, a védelem elé. Klopp már korábban változtatott, és elsősorban a védekezéshez szükséges mentális-fizikai frissességet tartotta szem előtt, amikor Firmino helyére Divock Origit, Wijnaldum helyett pedig James Milnert küldte a pályára.

Ezzel párhuzamosan a Liverpool védekezésben 4-4-1-1-es formációra állt át: Szalah egyedül a kontrákra figyelt, miközben Origi próbált helyette is dolgozni védekezésben, kevés sikerrel.

Ennek köszönhetően a Liverpool védelme és középpályás sora közötti távolság megnőtt, Eriksen pedig a korábbiaknál zavartalanabbul szervezhette a játékot – meg is találta néhányszor Allit, illetve Szont a vonalak között, amiből egyszerre veszélyes tudott lett a Spurs. A meccsnek ebben a szakaszában Alisson Becker jelentette a különbséget, aki négy-öt komoly védést is a közösbe tett, ezzel útját állt a Tottenham rohamainak akkor, amikor a liverpooli védekezés éppen kevésbé volt hatékony a meccsen.

Végül stílszerűen egy pontrúgás döntötte el a kupa sorsát: a Liverpoolnál egy szöglet után összeszedett lecsorgót Origi szedett össze és lőtt a kapuba, végleg elsüllyesztve a Spurs győzelmi reményeit.

A meccs képe alapján összességében megalapozottan állítható, hogy a jobb csapat nyert – még úgy is, hogy a Liverpool lényegében ajándékba kapta azt az első gólt, amelyet kihasználva végig az irányítása alatt tartotta a meccs alakulását. A Spursnél Pochettino ezúttal nem tudott olyan komolyan belenyúlni a meccsbe, mint korábban sokszor, de az argentin edzőt csapata kulcsemberei is cserben hagyták: a Tottenhamnél lényegében nem akadt kiugró egyéni teljesítmény.

A Liverpool ezzel szemben minden szempontból megérdemelten ért fel Európa csúcsára, és bár nem ezen a meccsen mutatta a legszebb arcát, a madridi finálé sokkal inkább szólt egy hosszú út végén elérendő jogos juss elvételéről, mint arról, hogy még bárkinek bizonyítani is kelljen, mennyire komplex, mennyire erős, mennyire hatékony csapat a ’Pool.

Eredmény, Bajnokok Ligája-döntő:

FC Liverpool (angol)-Tottenham Hotspur (angol) 2-0 (1-0)
Madrid, Wanda Metropolitano Stadion, 67 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)

FC Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Wijnaldum (Milner, 62.) – Mané (Gomez, 90.), Szalah, Firmino (Origi, 58.)

Tottenham Hotspur: Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Sissoko (Dier, 74.), Winks (Moura, 66.) – Alli (Llorente, 81.), Eriksen, Szon – Kane

gólszerzők: Szalah (2., 11-esből), Origi (87.)

Kiemelt fotó: Images/Getty Images

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.