Nemzetközi foci

Sorra küldik el és nevezik ki az edzőket az európai topligákban

Bejelentés volt a Stuttgartnál, a Brightonnál, az Alavésnél és a skót válogatottnál.

Nagy mozgás indult meg az európai topbajnokságot kispadjain. Az alábbiakban az elmúlt nap bejelentéseit szedtük csokorba. Elég valószínű, hogy a következő napokban is hasonló mozgolódásra lehet számítani.

Tim Walter lesz a VfB Stuttgart vezetőedzője

A következő szezontól Tim Walter (képünkön) lesz a VfB Stuttgart vezetőedzője. A 43 éves szakember a másodosztályú Holstein Kieltől érkezik a kieséstől fenyegetett klubhoz, és 2021 júniusáig szóló, az első és második vonalra is érvényes szerződést írt alá. A német bajnokság élvonalában 16. helyen zárt Stuttgartnak az osztályozón – csütörtökön és jövő hétfőn – még meg kell küzdenie a bennmaradásért a Bundesliga 2. harmadik helyezettjével, az Union Berlinnel. A stuttgarti klubnál a mostani idényben három tréner is dolgozott, Tayfun Korkut és Markus Weinzierl után jelenleg ideiglenes jelleggel Nico Willig irányítja a csapatot.

Graham Potter a Brighton új mestere

Graham Pottert nevezték ki az angol bajnokságban 17. helyezett Brighton and Hove Albion vezetőedzőjének. A 44. születésnapját hétfőn ünneplő Potter Chris Hughtont követi a poszton, vele a szezon végén bontottak szerződést a klub elöljárói, mert elégedetlenek voltak a csapat idei teljesítményével. Az egyesület mostani bejelentése szerint Potterrel négy évre szóló szerződést kötöttek. A szakember eddig a másodosztályban 10. Swansea Cityt irányította. A Brighton az idei 18 bajnokijából csupán kettőt tudott megnyerni – az utolsó kilenc közül egyet se –, emiatt a bajnokság hajrájában közel került a kieséshez, amit végül sikerült elkerülnie.

Gulácsi akkor gondokozna el a klubváltáson, ha...
Jól érzi magát Lipcsében, hosszú távú szerződése van, ám ha egy legalább ugyanilyen erőt képviselő egyesülettől érkezne ajánlat, azt átgondolná.

Lemondott az Alavés edzője

Lemondott a spanyol bajnokságban 11. helyen záró Alavés vezetőedzője, Abelardo Fernández. A 49 éves szakember hétfőn jelentette be, hogy feláll a baszk csapat kispadjáról, és hozzátette, bár a klub szeretett volna hosszabbítani vele, ő a távozás mellett döntött. Fernández 2017 végén szerződött az Alavéshez, amelyet 2018 tavaszán az élvonalban tartott. Az előző idényben 14. együttes az elmúlt hétvégén záródott szezont kiemelkedően jól kezdte, sokáig második volt, és egészen a bajnokság hajrájáig versenyben volt a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyért. Az utolsó tíz bajnoki találkozójából aztán csupán egyet nyert meg, így a 11. helyig csúszott vissza.

Steve Clarke lett a skót válogatott kapitánya

Steve Clarke-ot nevezték ki a skót válogatott szövetségi kapitányának. Az 55 éves szakvezető a Kilmarnock kispadját hagyja el a nemzeti csapat kedvéért, amelyet szerződése szerint három évig, a 2022-es katari világbajnokság végéig irányíthat. Elődjét, Alex McLeisht egy hónapja menesztették, miután a csapat gyengén rajtolt a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében. A skótok kezdésként 3-0-ra kikaptak Kazahsztánban, majd csupán 2-0-ra tudták megverni San Marinót, amely a világ legalacsonyabban jegyzett válogatottja. McLeish tavaly februárban vette át a gárda irányítását, a 12 meccséből hét vereséggel végződött. Clarke-ot az idény legjobb vezetőedzőjének választották a skót élvonalban, miután harmadik helyig vezette a Kilmarnockot a pontvadászatban, ezzel a klub legjobb szereplését produkálta az 1966-os bronzérem óta.

Kiemelt kép: AFP

Olvasói sztorik