Nemzetközi foci

Dárdai elárulta, mi a magyar utánpótlás legnagyobb hiányossága

Dárdai Pál vasárnap ül majd utoljára a Hertha BSC vezetőedzőjeként a kispadon, mivel év végén Ante Covic veszi át a helyét az első csapat élén.

Ante Covic lett Dárdai Pál utódja a Herthánál
A horvát szakember eddig utánpótlásedző volt a berlini klubnál.

Ez alkalomból adott interjút az Indexnek az elmúlt 4,5 évről, amelyben több érdekes megállapítást is tesz:

  • Dárdai szerint teljesen irreális elvárások voltak csapatával szemben, mivel a Bajnokok Ligájára kerete nem elég erős, különösen a sok sérülés mellett, ráadásul a fiatalok beépítésével jönnek a hibák is, ami meccsekbe kerülhet.
  • Hiányérzete nincs, nem is csinálna semmit másképp és a jó munkáját jelzi az is, hogy Werner Gegenbauer elnök sosem kérette az irodájába, mi több meg is könnyezte Dárdai leváltását. Covicról jó a véleménye, szurkol a sikeréért.
  • Saját bőrén kellett megtapasztalnia, hogyan lehet bizonyos taktikai fogások ellenszerét kidolgozni, de azt is meg kellett értenie, hogy a félidőben érkező millió információból maximumom 4-5 hangozzon el, mert a játékosok dübörgő adrenalinnal nem jegyeznek meg többet.

Mindemellett pedig szóba került újfent a magyar utánpótlásképzés is, ahol Dárdai a legnagyobb hiányosságokat 8 és 14 év közé lőtte be:

Ha a tanulás aranykora, vagyis a 8-14 éves kor kimarad a gyerekeknek, akkor nem tudunk előrelépni. Még egyről a kettőre sem. Akkor kell velük hozzáértően foglalkozni. Nem tolódnia kell jól egy U9-es csapatnak, hanem együtt mozognia. Üdvözítő lenne, ha a klubok hatékonyan jelen lennének az általános iskolákban, kiépítenének egy hálózatot. Akiknek az alapokat időben megtanítanák, belenőnének, hogyan kell fordulni a kapunál, mit kell csinálni a pályán. Amikor jön a sípszó, a nyomás, amikor szűkül a tér és az idő, akkor felnőttkorukra is tudják alkalmazni azt, amit gyerekkorban megtanultak. És persze ahogy nőnek, egyre gyorsabbak legyenek.

A beszélgetés során elhangzott az is, hogy vannak több helyről is ajánlatai a magyar edzőnek, de egyelőre nem tudja még, hogyan tovább. Ennek ellenére nem dől hátra, mindenfelé jár tanulni, mert mint elmondta mindig és mindenkitől lehet tanulni, a közeljövőben pedig sporttudományi diplomára készül.

Kiemelt kép: TF-Images/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik