Nemzetközi foci bajnokok ligája

BL-selejtezős csapat még sosem menetelt ekkorát, mint az Ajax

A holland csapatoknak nem jár automatikus hely a Bajnokok Ligája főtábláján, még a bajnok PSV-nek is selejtezőt kellett játszani, ahogy a tavalyi második Ajaxnak is.

Az amszterdamiak a selejtező második körében csatlakoztak be, vagyis egy körrel később, mint a magyar bajnok Videoton.

Az Ajax első ellenfele az osztrák Sturm Graz volt, amelyet 5-1-es összesítéssel takarított el az útból, majd a belga Standard Liége sem okozott igazán komoly gondot, a belgák ellen 5-3-mal masírozott tovább a holland csapat. A playoffkörben Kádár Tamás klubja, a Dinamo Kijev hajtott fejet, a 3-1-es első meccs után a visszavágó nem hozott gólt.

A többire meg már nagyjából emlékszünk, a csoportkörben az Ajax a Bayern mögött lett csoportmásodik, úgy, hogy egyik meccsen sem kapott ki a bajoroktól (1-1, 3-3), viszont a Vidit a playoffkörben kipöckölő AEK Athént oda-vissza lepofozta (2-0, 3-0).

Aztán nem ijedt meg a legutóbbi három kiírást megnyerő Real Madridtól sem, amelyet a hazai zakó után Madridban leckéztetett meg, most pedig elintézte a Cristiano Ronaldo megszerzésével a nagyfülü kupára a szokásosnál is nagyobb elánnal hajtó Juventust.

A holland csapat lett az első klub, amely három selejtezőkört túlélve indulva jutott el a legjobb négyig. Ilyen magasságban utoljára 1997 tavaszán járt az Ajax, akkor végül épp a Juve állította meg, amely 6-2-es összesítéssel került a döntőbe, ahol aztán kikapott a Borussia Dortmundtól.

A mostani csapatkapitány, a Juve ellen győztes gólt fejelő és a Barcelona által erősen csábított Mathijs de Ligt meg sem született, amikor az Ajax-drukkerek legutóbb BL-elődöntőt ünnepelhettek!

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 2. mérkőzés

Juventus – Ajax Amszterdam 1-2 (1-1)
Gólszerző: 
Ronaldo (28.) illetve de Beek (34.), De Ligt (67.)
Továbbjutott az Ajax 3-2-es összesítéssel

FC Barcelona – Manchester United 3-0 (2-0)
Gólszerző: 
Messi (16., 20.), Coutinho (61.)
Továbbjutott a Barcelona 4-0-s összesítéssel

A nyitóképen az Ajax játékosai ünnepelnek a lefújás után. Fotó: Massimiliano Ferraro / NurPhoto

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik