Nemzetközi foci

José Mourinho bejelentkezett a Bundesligába

A portugál sztáredző szétdicsérte a német bajnokságot, a Bayernt és a Dortmundot.

December 18-a óta nincs csapata José Mourinhónak, a világ egyik legjobb futballedzőjének – akkor rúgták ki őt a Manchester Unitedtől. Az 56 éves szakember azóta saját bevallása szerint három-négy ajánlatra is nemet mondott, mert azok nem feleltek meg az igényeinek.

Most viszont nyilatkozott, és a Sport Bild interjújában agyondicsérte a Bundesligát. Szerinte a Bayern München a nemzetközi labdarúgás egyik óriása, de csodálja a Borussia Dortmundnál zajló szakmai munkát is.

Elismerően nyilatkozott Niko Kovacról, a Bundesligában címvédő és listavezető bajor együttes vezetőedzőjéről, akit már első találkozásukkor megkedvelt: „úgy éreztem, hogy sok mindenben azonosan gondolkodunk és kölcsönös tisztelettel viszonyulunk egymáshoz”. Mourinho hozzátette, „őszintén reméli”, hogy Kovac megtarthatja majd a müncheni vezetőedzői posztot, mert „nagyon keményen dolgozott azért, hogy erre a szintre eljusson”.

A születése egy csoda volt, de ő lesz-e vajon az olasz foci megváltója?
A 19 éves Moise Kean március óta ontja a gólokat, és ez elég volt ahhoz, hogy felpezsdítse a kissé punnyadt és egyhangú olasz futballt.

A portugál tréner ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Borussia Dortmund szakmai munkáját is csodálja. „És azt is, hogy versenybe szállnak egy ilyen óriással, mint a Bayern München” – fogalmazott.

A bajnokságot a középcsapatok kiegyensúlyozott küzdelme miatt nagyra becsüli: „teltházas stadionok, kiváló szervezés, nagyon jó taktikai húzások a legtöbb csapatnál – meglehetősen érdekesnek találom a Bundesligát”.

Mourinho az FC Portóval aratott 2004-es Bajnokok Ligája-győzelem után dolgozott a Chelsea-nél, az Internazionalénál – amellyel szintén BL-t nyert – és a Real Madridnál is, ebben az időszakban húsz trófeát nyert. Legutóbb a Manchester Unitedet irányította.

A Bundesligában még nem dolgozott, ám a nyilatkozata alapján nem lenne meglepő, ha egyszer erre is sor kerülne. Egyébként nemrég a francia Olympique Lyon is szóba került vele kapcsolatban.

Címlapkép: AFP

Olvasói sztorik