Nemzetközi foci

Dárdai Pál menesztéséről cikkeznek Németországban

Állítólag a magyar edző napjai meg vannak számlálva, csak az segíthet, ha csapata formájában 180 fokos fordulat áll be.

A morgenpost.de oldalon hosszabb elemzés látott napvilágot, melyben azt feltételezik, minden eddigi sikere, erénye, elismerése mellett nagyobb az esélye, hogy Dárdai Pál a szezon végén távozik a Hertha kispadjáról, minthogy a 2019/2020-as bajnokságot is vele kezdi el a berlini csapat.

A lap mindezt arra alapozza, hogy Dárdai edző és Michael Preetz sportigazgató másképp értékeli a klub jelenlegi helyzetét. A Berlin sorozatban negyedik vereségét szenvedte el a bajnokságban – 12 gólt kapott és csak 4-et rúgott ezalatt.

Dárdai szerint a futott kilométerek, a labda birtoklása, a párbajok, és a kapura lövések tekintetében jó mérkőzést játszottak legutóbb a Düsseldorf ellen és ugyan ezúttal is vesztettek (1-2), de szerinte épp ezek a statisztikák támasztják alá, hogy nincs válság. A magyar edző ugyanakkor arra panaszkodik, hogy a média túlzott várakozásokat fogalmaz meg csapatával szemben, Bajnokok Ligáját vagy legalábbis az Európa Ligát érő helyen látja a Herthát, holott ez soha nem volt reális.

Preetz ennek az ellenkezőjét mondja; nyilvánvaló a lefelé mutató spirál, ráadásul a Lipcsében elszenvedett 5-0-ás zakó után a Düsseldorf elleni hazai 2-1-es vereség nem a megfelelő válasz, amit nehéz megemészteni.

Nem szabad nem észrevennünk a tényt, hogy ez túl kevés. Mindenkinek szól ez a figyelmeztetés

– mondta Preetz igazgató.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy már magában az a tény is csodálatos, hogy Dárdai és Preetz először különbözött össze nyilvánosan a csapat formájának megítélésén.

Statisztikailag a Bundesligában 18 hónap után küldenek el átlagosan egy-egy edzőt, ehhez képest Dárdai 2015 február óta, azaz több, mint négy éve ül a Hertha BSC kispadján.A lap úgy tudja, a Hertha két meghatározó alkalmazottja közötti kapcsolat már régóta feszült. Ennek különböző okai vannak.

  • Az egyik: novemberben Preetz és Dárdai a csapat füle hallatára veszett össze Paul Keuter, a média-, és kommunikáció igazgató státusza kapcsán – a sportigazgató támogatta, a magyar edző a játékosok nem álltak ki mellette.
  • A másik a sportszempont: Preetz azért elégedetlen, mert negyedik éve ismétlődik meg, hogy a Herthának a szezon második felében visszaesik a teljesítménye, a játéka sokkal kevésbé meggyőző, mint az évad elején.

A Hertha két legfontosabb alkalmazottja közötti kapcsolat már régóta nehéz. Ennek különböző okai vannak. Az egyik múlt novemberi. Akkor hangos vitára került sor a vezető és az edző között a csapat füle hallatára. Egy Paul Keuter digitális vezérigazgató mellett kiálló szolidaritási nyilatkozatról szólt, amit Preetz a Lipcse elleni hazai meccs után a csapattal és az edzővel az Olimpiastadion gyepén szeretett volna megejteni. De ez ellen a játékosok és Dárdai is ellenállt, kiváltva Preetz komoly mérgét.

A lap azt állítja, hogy bár Preetz januárban kijelentette, hogy a 2019/20-as évadban is Dárdai lesz az edző, a fentiek miatt azonban minden eredménye – sok eladott játékos, növekvő közönségbevétel –, és a tény, hogy sérülések sújtják a csapatot, valószínűbbnek tűnik, hogy ha a szezon utolsó hat fordulójában nem következik be változás, a Hertha eredményessége hasonlóan lefelé mutató spirálban marad, a szerződése ellenére július 1-én új szakember ül le a kispadra.

Kiemelt kép: An Woitas / DPA

Olvasói sztorik