Nemzetközi foci

Egy női focimeccsről beszél a fél világ

Bántóan kevés szó esik róla, de most a spanyolok elintézték, hogy világszerte a kiemelt hírek között kezeljék a női labdarúgást. Csúcsrangadó volt a spanyol bajnokság 24. fordulójában, a címvédő és listavezető Atlético Madrid fogadta a Barcelonát a férficsapat otthonában, a Wanda Metropolitanóban, és a 2017-ben átadott madridi stadionban nem sok üres szék maradt:

a Barca 2-0-s győzelmét közel telt ház, 60 ezer 739 helyszíni néző látta, ami új világrekord női klubok között rendezett mérkőzésen.

A rangadó nem csak a stadionba vonzotta az embereket, hanem a televíziók elé is: a Guardian cikke szerint stabilan 330 ezren, a csúcson pedig 413 ezren figyelték a Gol TV ingyenes közvetítését. A múlt héten ez a mérkőzés volt a csatorna legnézettebb műsora.

Az eddigi rekord és szomorú utóélete

A madridi bajnoki egy 99 évig fennálló rekordot adott át a múltnak: 1920-ban a legendás Dick, Kerr Ladies 53 ezer néző előtt fogadta és győzte le 4-0-ra a St. Helen’s Ladies csapatát a liverpooli Goodison Parkban.


Az első világháború után Nagy-Britanniában egyre népszerűbb lett a női foci, nem volt ritka akkoriban, hogy a nők meccsei több embert mozgattak meg, mint a férfiaké. A kor legnépszerűbb és legsikeresebb csapata a Dick, Kerr vállalat gyárában dolgozó nőkből álló együttes volt, amely európai és amerikai túrákon is részt vett.


Az angol szövetség viszont ahelyett, hogy örült volna ezeknek a sikereknek, egy évvel az 53 ezer nézőt vonzó mérkőzés után úgy döntött, kidobja a női labdarúgást az FA égisze alól azzal az indokkal, hogy az „ízléstelen”. Így a nők nem futballozhattak, sőt, nem is edzhettek a szövetséggel kapcsolatban álló klubok pályáin. Az elhibázott, a női labdarúgást évtizedekig visszavető döntést csak 1971-ben törölték el. Ilyen tiltás egyébként több országban, így Brazíliában, Hollandiában és Németországban is volt.


A női labdarúgás a hatvanas évek végétől, a hetvenes évek elejétől kezdte meg felemelkedését az első nem hivatalos világbajnoksággal és az első (fél)profi játékosokkal Olaszországban – Magyarországon is 1970 augusztusában alapították meg a Feminát –, ugyanakkor még mind a mai napig nem sikerült egyenlő, vagy legalábbis a férfiakéhoz hasonló feltételeket biztosítani a női játékosoknak, ami ellen egyre többen emelik fel a hangjukat. Fontos lépés volt ebben a harcban, hogy 2017 októbere óta a norvég szövetség már ugyanakkora összeget fizet a nőknek, mint a férfiaknak is a nemzeti csapatban való szereplés után.

Az angol Toni Duggan biztosította be a Barca győzelmét Fotó: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

A női labdarúgás válogatott szinten már többször is bizonyította, hogy képes tömegeket megmozdítani, az abszolút világrekord eddig az 1999-es világbajnokság döntője, amikor 90 ezren látták Pasadenában, ahogy a házigazda amerikai csapat legyőzi Japánt. De a 2012-es olimpiai döntőre is 80 ezren váltottak jegyet a Wembley-be.

Klubszinten már ritkábbak az ilyen sikerek, de azért vannak:

  • a mexikói bajnoki döntőn 51,
  • a januári Athletic Bilbao–Atlético Madrid spanyol bajnokin 48,
  • a tavalyi Chelsea-Arsenal FA-kupa döntőn 45 ezer volt a hivatalos nézőszám.

Mindebből jól látszik, hogy kiemelt események váltják ki a legnagyobb érdeklődést, de a spanyolok azért tudják, hogyan fokozzák a hangulatot, ha egy ilyen listára két bajnokival is oda tudtak kerülni. A világrekord ráadásul annak fényében különösen nagy mutatvány, hogy az Atlético és a Barca a múlt hónapban kupaelődöntőt vívott egymással, ám akkor 3800 néző előtt játszottak – igaz, az is telt házat jelentett a madridiak edzőpályáján.

A hivatalos nézőszám Fotó: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Az okos kommunikációnak köszönhetően sikerült ilyen rövid idő alatt tizenhatszorosára növelni az érdeklődést, Bea Redondo, a női labdarúgás szakértője azt mondta, igazából két nagyon fontos dolog vezetett a csúcsmeccsig.

  • Az egyik, hogy az Atléticónál jól választották meg, melyik meccset vigyék a férficsapat stadionjába, a Barcelonával ugyanis nagy versenyfutás van az aranyéremért, a Barca mostani győzelme után három pontra olvadt a madridiak előnye, azaz izgalmas lesz a hátralévő hat forduló.
  • Emellett pedig sikerült jól kommunikálni a mérkőzés fontosságát, olyanok érdeklődését is felkeltette az összecsapás, akik csak kicsit, vagy egyáltalán nem követik a női bajnokságot, most viszont nyomott áron (5-10 eurós jegyek) kaptak egy telt házas, délutáni rangadót.

Az Atlético úgy hirdette a mérkőzést, hogy a városban cirkáló buszok oldalán a játékosok arcképeit lehetett látni, illetve a meccs előtti napokban a női csapat tagjai a szurkolói boltban osztogatták az aláírásokat. Ez már meghozta a kedvét a szurkolóknak, amin csak segített, hogy a közösségi médiában is megnyomták az eseményt

– adta meg a Guardiannak a siker egyszerűnek tűnő receptjét Bea Redondo.

És mindez kifejezetten jó reklám női focinak nem csak a nyári, franciaországi világbajnokság, de a május 18-i Bajnokok Ligája-döntő előtt is. Utóbbival Budapest kerülhet be a hírekbe, az aranymeccset ugyanis a Groupama Arénában rendezik majd, Marozsán Dzsenifer és a Lyon, valamint a magyar válogatott Jakabfi Zsanett és a Wolfsburg is versenyben van még – a két csapatot összehozta a sorsolás a negyeddöntőben.

Már lehet jegyet venni a budapesti futball BL-döntőre
Megkezdődött a jegyárusítás a női labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjére, melyet május 18-án rendeznek a Groupama Arénában.

Nyitókép: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Olvasói sztorik