Nemzetközi foci sport

Egy női focimeccsről beszél a fél világ

Bántóan kevés szó esik róla, de most a spanyolok elintézték, hogy világszerte a kiemelt hírek között kezeljék a női labdarúgást. Csúcsrangadó volt a spanyol bajnokság 24. fordulójában, a címvédő és listavezető Atlético Madrid fogadta a Barcelonát a férficsapat otthonában, a Wanda Metropolitanóban, és a 2017-ben átadott madridi stadionban nem sok üres szék maradt:

a Barca 2-0-s győzelmét közel telt ház, 60 ezer 739 helyszíni néző látta, ami új világrekord női klubok között rendezett mérkőzésen.

A rangadó nem csak a stadionba vonzotta az embereket, hanem a televíziók elé is: a Guardian cikke szerint stabilan 330 ezren, a csúcson pedig 413 ezren figyelték a Gol TV ingyenes közvetítését. A múlt héten ez a mérkőzés volt a csatorna legnézettebb műsora.

Az eddigi rekord és szomorú utóélete

A madridi bajnoki egy 99 évig fennálló rekordot adott át a múltnak: 1920-ban a legendás Dick, Kerr Ladies 53 ezer néző előtt fogadta és győzte le 4-0-ra a St. Helen’s Ladies csapatát a liverpooli Goodison Parkban.


Az első világháború után Nagy-Britanniában egyre népszerűbb lett a női foci, nem volt ritka akkoriban, hogy a nők meccsei több embert mozgattak meg, mint a férfiaké. A kor legnépszerűbb és legsikeresebb csapata a Dick, Kerr vállalat gyárában dolgozó nőkből álló együttes volt, amely európai és amerikai túrákon is részt vett.


Az angol szövetség viszont ahelyett, hogy örült volna ezeknek a sikereknek, egy évvel az 53 ezer nézőt vonzó mérkőzés után úgy döntött, kidobja a női labdarúgást az FA égisze alól azzal az indokkal, hogy az „ízléstelen”. Így a nők nem futballozhattak, sőt, nem is edzhettek a szövetséggel kapcsolatban álló klubok pályáin. Az elhibázott, a női labdarúgást évtizedekig visszavető döntést csak 1971-ben törölték el. Ilyen tiltás egyébként több országban, így Brazíliában, Hollandiában és Németországban is volt.


A női labdarúgás a hatvanas évek végétől, a hetvenes évek elejétől kezdte meg felemelkedését az első nem hivatalos világbajnoksággal és az első (fél)profi játékosokkal Olaszországban – Magyarországon is 1970 augusztusában alapították meg a Feminát –, ugyanakkor még mind a mai napig nem sikerült egyenlő, vagy legalábbis a férfiakéhoz hasonló feltételeket biztosítani a női játékosoknak, ami ellen egyre többen emelik fel a hangjukat. Fontos lépés volt ebben a harcban, hogy 2017 októbere óta a norvég szövetség már ugyanakkora összeget fizet a nőknek, mint a férfiaknak is a nemzeti csapatban való szereplés után.

Az angol Toni Duggan biztosította be a Barca győzelmét Fotó: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

A női labdarúgás válogatott szinten már többször is bizonyította, hogy képes tömegeket megmozdítani, az abszolút világrekord eddig az 1999-es világbajnokság döntője, amikor 90 ezren látták Pasadenában, ahogy a házigazda amerikai csapat legyőzi Japánt. De a 2012-es olimpiai döntőre is 80 ezren váltottak jegyet a Wembley-be.

Klubszinten már ritkábbak az ilyen sikerek, de azért vannak:

  • a mexikói bajnoki döntőn 51,
  • a januári Athletic Bilbao–Atlético Madrid spanyol bajnokin 48,
  • a tavalyi Chelsea-Arsenal FA-kupa döntőn 45 ezer volt a hivatalos nézőszám.

Mindebből jól látszik, hogy kiemelt események váltják ki a legnagyobb érdeklődést, de a spanyolok azért tudják, hogyan fokozzák a hangulatot, ha egy ilyen listára két bajnokival is oda tudtak kerülni. A világrekord ráadásul annak fényében különösen nagy mutatvány, hogy az Atlético és a Barca a múlt hónapban kupaelődöntőt vívott egymással, ám akkor 3800 néző előtt játszottak – igaz, az is telt házat jelentett a madridiak edzőpályáján.

A hivatalos nézőszám Fotó: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Az okos kommunikációnak köszönhetően sikerült ilyen rövid idő alatt tizenhatszorosára növelni az érdeklődést, Bea Redondo, a női labdarúgás szakértője azt mondta, igazából két nagyon fontos dolog vezetett a csúcsmeccsig.

  • Az egyik, hogy az Atléticónál jól választották meg, melyik meccset vigyék a férficsapat stadionjába, a Barcelonával ugyanis nagy versenyfutás van az aranyéremért, a Barca mostani győzelme után három pontra olvadt a madridiak előnye, azaz izgalmas lesz a hátralévő hat forduló.
  • Emellett pedig sikerült jól kommunikálni a mérkőzés fontosságát, olyanok érdeklődését is felkeltette az összecsapás, akik csak kicsit, vagy egyáltalán nem követik a női bajnokságot, most viszont nyomott áron (5-10 eurós jegyek) kaptak egy telt házas, délutáni rangadót.

Az Atlético úgy hirdette a mérkőzést, hogy a városban cirkáló buszok oldalán a játékosok arcképeit lehetett látni, illetve a meccs előtti napokban a női csapat tagjai a szurkolói boltban osztogatták az aláírásokat. Ez már meghozta a kedvét a szurkolóknak, amin csak segített, hogy a közösségi médiában is megnyomták az eseményt

– adta meg a Guardiannak a siker egyszerűnek tűnő receptjét Bea Redondo.

És mindez kifejezetten jó reklám női focinak nem csak a nyári, franciaországi világbajnokság, de a május 18-i Bajnokok Ligája-döntő előtt is. Utóbbival Budapest kerülhet be a hírekbe, az aranymeccset ugyanis a Groupama Arénában rendezik majd, Marozsán Dzsenifer és a Lyon, valamint a magyar válogatott Jakabfi Zsanett és a Wolfsburg is versenyben van még – a két csapatot összehozta a sorsolás a negyeddöntőben.

Már lehet jegyet venni a budapesti futball BL-döntőre
Megkezdődött a jegyárusítás a női labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjére, melyet május 18-án rendeznek a Groupama Arénában.

Nyitókép: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!