Nemzetközi foci

Az európai topklubok nélkül rendezhetik meg a klubvébét

Az ECA és az UEFA együtt tiltakozik a lebonyolítás módosítása ellen.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) jóváhagyta, hogy 2021-től 24 csapatosra bővítsék a klubvilágbajnokságot – jelentette be pénteken Gianni Infantino, a szervezet elnöke.

A FIFA tanácsa annak ellenére határozott így, hogy az európai élklubokat tömörítő szövetség (ECA) első embere, Andrea Agnelli az Infantinóhoz eljuttatott levélben úgy fogalmazott: „határozottan ellenezzük a klub-vb jelenlegi lebonyolításának felülvizsgálatát, és kijelentjük, ha változtatnak rajta, az ECA-klubok nem fognak részt venni a tornán”.

A szövetségnek jelenleg 232 európai együttes a tagja, közte az összes olyan nagy csapat, amelynek reális esélye van a klubvilágbajnokságon való részvétel kiharcolására.

A klub-vb 2005-ben váltotta fel a klubvilágkupát, amelyen kizárólag Európa és Dél-Amerika legjobb együttese csapott össze. Jelenleg a hat kontinens legrangosabb klubsorozatának győztese, valamint a házigazda szerepel a tornán.

A FIFA vezető testületének hét európai tagja a bővítés ellen szavazott, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pedig közölte: osztja az ECA álláspontját, miszerint a 2021-es nemzetközi versenynaptár alapján nincs realitása a 24 csapatos lebonyolításnak, a játékosok számára pedig biztosítani kell a megfelelő pihenőidőt.

Az UEFA hangsúlyozta: támogatja az érdekeltek véleményét, és kötelessége a játékosok egészségének védelme, a FIFA tanács európai tagjai ezért szavaztak egyhangúlag a javaslat ellen.

MTI/Kiemelt kép: Giuseppe Cacace/AFP

Olvasói sztorik