Nemzetközi foci

Megtisztította az utat Szoboszali Dominik előtt az RB Salzburg

Itt egy szerdai osztrák átigazolás hír, amely befolyásolhatja a magyar válogatott jövőjét is.

A transfermarkt.com arról számolt be, hogy az RB Salzburg 15 millió euróért eladta az osztrák futball egyik legnagyobb tehetségének tartott középpályását. Xaver Schlager a tavaszi szezon végén hova máshova, mint a Bundesligába, az RB Leipzigbe igazol.

A cikk azt írja, 2012 óta a 17. transzfert bonyolítja le a két klub egymás közt, amely kristálytisztán jelzi az egyaránt a milliárdos Dietrich Mateschitz tulajdonában lévő egyesületek közti

  • tudatos, harmonikus szakmai
  • és pénzügyi együttműködést,
  • a tökéletes játékoskarriert azok számára, akik arra hivatottak.

Azon túl, hogy csorog a nyálunk, tőlünk alig 500 kilométerre milyen piacképes labdarúgókat nevelnek, léptetnek feljebb és feljebb, dobnak egyre mélyebb vízbe évről évre, itt válik számunkra is érdekessé a 21 éves, nyolcszoros osztrák válogatott karrieríve.

Xaver Schlager (fehérben) tavaly márciusban az Európa Liga mérkőzésen Dortmundban küzd a labdáért Julian Weigl (jobbra) ellenében Fotó: Federico Gambarini/dpa

Schlager posztját tekintve ugyanis középső középpályás, játékszervező. 2015. januárjában még csak 250 ezer eurót ért a piacon, ekkor, alig több, mint 17 évesen nőtte ki a korosztályos csapatokat és került feljebb egy lépcsőfokkal a Salzburg fiókcsapatába, a másodosztályú FC Lieferingbe.

Két évvel később, 2018. januárjában már 1,75 milliót kóstált, köszönhetően annak, hogy ekkor már stabilan az első csapatban, az RB Salzburgban játszott – Európa Liga és BL-selejtező meccseket is.

A 18 éves Szoboszlai Dominik ugyanazon a poszton futballozik, mint Schlager. Eddig ő is inkább az FC Lieferingben pallérozódott, annak ellenére, hogy 2018. januárjában házon belüli tranzakcióként 500 ezer euróért megvette őt az RB Salzburg a fiókcsapatától. Idén  az első csapatban azonban már többször váltotta csereként pont azt a Schlagert, akit épp most adtak el – előle.

Marco Rossi,  a magyar válogatott szövetségi kapitánya Szoboszlaival kapcsolatban azt nyilatkozta, figyeli a játékost, de előbb természetesen az osztrák első osztályban kell stabilan játsszon ahhoz, hogy számításba vegye a válogatottban is. Nos játszani már játszik, legutóbb gólt is lőtt, de ami még fontosabb;

nyártól futballnyelven megtisztította számára az utat a Salzburg vezetése, így még több magas intenzitású játékperc lesz a lábában, a fejében.

A döntés egyben azt is jelzi, Salzburgban úgy látják, addigra ha nem is lesz olyan jó, mint a jelenlegi Schlager, de bevethető az RB Salzburg középpályáján, és ha töretlen lesz a fejlődése, idővel talán a karmesteri pálcát is rá tudják bízni. Ha az ifjú magyar labdarúgó élni tud a lehetőséggel, ősszel már nem csak az osztrák Bundesligában, de a BL-selejtezőben, siker esetén a BL-, vagy EL-főtáblán is stabil kezdő lehet és az őszi válogatott mérkőzéseken akár már Rossi is számításba veheti a magyar válogatott potenciális középpályásai között.

Olvasói sztorik