Nemzetközi foci

A kapus, aki több trófeát nyert, mint ahány meccsen védett

Paulo Lopes neve lehet, hogy még azoknak sem mond sokat, akik egyébként figyelemmel követik a portugál futball történéseit. 21 éves pályafutása végén tavaly nyáron vonult vissza a kapus,

aki arról híres, hogy alig-alig játszott meccseken, mégis gazdag trófeagyűjteménnyel dicsekedhet.

Lopes a Benficánál nevelkedett, de az első csapatba nem tudta beverekedni magát, így 2002-ben váltásra szánta el magát. A következő egy évtizedben a portugál első- és másodosztályban ingázott, két csapattal, a Trofensével és a Feirensével is feljutott az élvonalba, aztán 34 évesen ismét a Benficánál találta magát.

“Elsőre azt hittem, csak viccelődnek velem”

– nyilatkozta, mikor felelevenítette a Benfica igazgatójának, Rui Costának a telefonhívását. 2012 október 18-án Lopes először védhetett tétmeccsen a lisszaboni klubban, a kupa 3. fordulójában a Benfica 4-0-ra győzött a Freamunde ellen, vagyis tökéletesen sikerült a debütálás, hiszen gólt sem kapott.

Abban a szezonban a kupában még egy, a ligakupában további három meccsen védett, mérlege négy győzelem, egy döntetlen.

A következő idényben mindössze három meccs jutott neki, kettő a bajnokság legvégén, egy pedig a ligakupában.

A számok az elkövetkező idényekben sem emelkedtek, Lopes olyan kapusok mögött volt csere, mint a jelenleg a Manchester Cityben védő Éderson, az Atlético Madridot erősítő Jan Oblak vagy a korábbi Inter-klasszis, Júlio César.

“Hatalmas örömöt okozott nekem, hogy visszatérhettem a Benficához. Számomra ez azt jelentette, hogy elismerték a munkámat. Természetesen abban bíztam, hogy több lehetőség jut majd nekem, de a sikereknek így is részese voltam, még ha nem is a pályán, hanem csak kerettagként.

Lopes második benficás időszakában mindössze 11 meccsen szerepelt, de négyszeres bajnoknak, kétszeres kupa-, háromszoros ligakupa- és Szuperkupa-győztesnek mondhatja magát, vagyis több trófeát nyert, mint ahányszor élesben védenie kellett. 

Visszavonulása után a Benfica U23-as csapatának lett az edzője, és a pályafutására visszagondolva azt mondta, megvalósította azokat a terveket, amiket még gyerekként szőtt a futballal kapcsolatban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik