Nemzetközi foci

Nem Sarri bukott meg, hanem a Chelsea

Maurizio Sarrinak sikerült még a Chelsea-drukkereket is felbosszantania, amikor vasárnap délután úgy sétált le az Etihad Stadion gyepéről, hogy nem fogott kezet Pep Guardiolával. Az olasz menedzser megsemmisülve lépdelt az öltözőfolyosó felé miután csapatával feltörölték a padlót, a címvédő Manchester City 6-0-ra győzte le riválisát a bántóan egyoldalú meccsen.

A Chelsea ekkora verést 1991 óta nem kapott.

Több volt ez azonban egy méretes bukásnál, az alapos felkészítésre nagyon odafigyelő, a taktikájához a végletekig ragaszkodó Sarri munkássága szenvedett nyolc napon túl gyógyuló sérülést. Olyat, ami után egyetlen kérdés maradt csak: Maurizio Sarri megbukott a Chelsea-nél?

Sarri a kínos zakó után nem fogott kezet Guardiolával
Később azért gratulált a győzelemhez.

Miután a szezont épp egy City ellen elveszített Community Shielddel rúgták be a londoniak, utána egészen novemberig nem kaptak ki. Azóta viszont ez a mostani már a hetedik veresége a Chelsea-nek az összes sorozatot figyelembe véve, a Tottenham kétszer, az Arsenal egyszer győzte le őket, miközben a Wolverhamtpon, a Leicester és a Bournemouth ellen is becsúszott egy-egy zakó. Jól látszik, hogy valami tényleg eltört a csapatnál, amilyen látványosan működött a „Sarri-ball” a szezon elején, úgy lett egyre kiszámíthatóbb a Chelsea, és nem csak ManCity-kaliberű együttesek számára, mint azt a példák is mutatják.

Csakhogy Manchesterben nem a „Sarri-ball” bukott meg, hanem a Chelsea.

Antonio Conte, a csapat korábbi edzője az előző szezonban azt mondta, nem olyan hülye, hogy nyílt focival essen neki a Citynek, és kikapjon három vagy négy nullra. Most a 6-0 után nyugodtan gondolhatnánk, hogy Sarri viszont van ennyire hülye, de ez az egyszerű magyarázata lenne a történteknek. Merthogy vegyük sorra, mi történt:

  • az első gólnál, egy szabadrúgást követően bealudt az egy ideje formán kívül játszó Marcos Alonso és Eden Hazard, a mögöttük kinyíló területet használta ki a City,
  • aztán Sergio Agüero szerzett egy világklasszis gólt,
  • majd Ross Barkley teljesen megmagyarázhatatlanul fejelte oda a labdát az argentin csatár lábára,
  • és könnyű innen dumálni, de Ilkay Güdogan lövése védhetőnek tűnt.

Mindez 25 perc alatt történt a Chelsea-vel, ennyi idő alatt kerültek 4-0-s hátrányba, ahonnan nincs csapat, amelyik visszajönne. Főleg nem a mostani City ellen.

Manchester City – Chelsea 6-0

Sarrit sok minden miatt lehet kritizálni és kapja is az ívet amiatt, hogy nem nagyon akar változtatni, ha cserél, akkor is ugyanazokat variálja. A Chelsea-hez is hozta magával a már jól bejáratott 4-3-3-as felállását, na meg legfontosabb nápolyi játékosát, Jorginhót is. És bár a brazil-olasz középpályás látványosan szenved a Chelsea-ben, Sarri nem vált, miközben ott van N’Golo Kanté, aki új szerepkörben játszik, pedig a szurkolók többsége szívesebben látná őt Jorginho helyén.

De a Chelsea most nem emiatt szenved.

Hanem amiatt, hogy nem történik semmi a klubnál. Roman Abramovicsot rég nem látni a csapat körül, Sarri csak elvétve beszélt eddig a főnökével a kinevezése óta. Közben az olaszt odavezényelték egy már meglévő kerethez, ami azonban nem annyira az ő játékához passzol, ráadásul nem először fordul elő az évek során, hogy fokozatosan esik szét egy korábban jól működő gépezet.

Sarri viszont a legmerevebb edzők egyike, szóval változtatni nem fog, és az erősítésekkel sem nagyon segítették,

  • a már említett Jorginhón kívül jött a kapuba Kepa Arrizabalaga (a Real Madridba szerződött Thibaut Courtois helyére),
  • valamint Gonzalo Higuaín meg Mateo Kovacic kölcsönbe.

És ennyi, miközben a keret sem illik annyira az edzőhöz és a védelem is látványosan megborult a megszokotthoz képest, nincs hátul vezére a Chelsea-nek.

Persze Sarrit sem lehet tejesen felmenteni, a Jorginho-helyzettel tényleg kezdenie kell valamit, illetve aminek Olaszországban is jól látható jelei voltak, az a nagyon fizikális angol futballban hatványozottan igaz: nem lehet csak ugyanazzal a 14 játékossal eredményesen végigjátszani a szezont. Főleg úgy, hogy Andreas Christensen, Ruben Loftus-Cheek és Callum Hodson-Odoi révén ott lenne a variációs lehetőség, de ők meg alig játszanak.

Hogy ezek után mi lesz, az egy jó kérdés, ha a türelem szónál ütjük fel a szótárat, nem Abramovics fotóját látjuk mellette szemléltetésként. És azt is el kell ismerni, hogy az orosz főnök döntései korábban sokszor tűntek túl keménynek, de nem egy beugró edző ért el kimagasló eredményeket, elég csak a Roberto Di Matteóval megnyert Bajnokok Ligájára gondolni.

Csakhogy emiatt az edzők egymás kezébe adják az agyonkoptatott kilincset a londoni klubházban, így tulajdonképpen elfogyott a lehetséges jelöltek listája is. Meg hát a közelmúltban José Mourinhót és Contét is bajnoki cím után rúgták ki záros határidőn belül, azaz nem biztos, hogy olyan csábító a Chelsea-kispad.

A következő szűk két hétben

  • csütörtök este lemegy a Malmö elleni párharc az Európa Liga egyenes kieséses szakaszában,
  • lesz egy Manchester United elleni bajnoki rangadó
  • és egy Ligakupa-döntő a Manchester City ellen.

Szóval hamarosan megtudjuk, hogy Sarrival vagy nélküle megy tovább a Chelsea.

Európa Liga, a nyolcaddöntőbe jutásért, 1. mérkőzés

Galatasaray (török)-Benfica (portugál) 18.55
BATE Boriszov (fehérorosz)-Arsenal (angol) 18.55
SS Lazio (olasz)-Sevilla (spanyol) 18.55
Olimpiakosz Pireusz (görög)-Dinamo Kijev (ukrán) 18.55
Rennes (francia)-Real Betis (spanyol) 18.55
Krasznodar (orosz)-Bayer Leverkusen (német) 18.55
Slavia Praha (cseh)-Genk (belga) 18.55
Rapid Wien (osztrák)-Internazionale (olasz) 18.55
Sporting Lisboa (portugál)-Villarreal (spanyol) 21.00
Celtic Glasgow (skót)-Valencia (spanyol) 21.00
Sahtar Donyeck (ukrán)-Eintracht Frankfurt (német) 21.00
Malmö (svéd)-Chelsea (angol) 21.00
Zürich (svájci)-SSC Napoli (olasz) 21.00
FC Bruges (belga)-Salzburg (osztrák) 21.00
Plzen (cseh)-Dinamo Zagreb (horvát) 21.00

kedden játszották:
Fenerbahce (török)-Zenit (orosz) 1-0 (1-0)

Nyitókép: Catherine Ivill/Getty Images

Olvasói sztorik