Nemzetközi foci

Ha a FIFA elnökén múlik, tovább nő a vb-résztvevő válogatottak száma

Infantino kifejtette a véleményét.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint nagy a támogatottsága a nemzeti szövetségek körében, hogy már a 2022-es katari világbajnokságon is 48 válogatott szerepeljen a jelenlegi 32-vel szemben. Itt jegyezzük meg, a magyar nemzeti csapat ellenfelet kapottmutatjuk, melyik európai riválissal mérkőzik meg jövő szeptemberben.

A sportvezető arról is beszélt, hogy a döntést márciusban hozzák meg, mert nyáron már egyes kontinenseken kisorsolják a selejtezőket – írja az MTI.

– Nemcsak azért támogatják a bővítést, mert így további 16 országban lenne vb-láz, hanem azért is, mert így ötven-hatvan ország reménykedhetne abban, hogy kijut a vb-re – mondta Infantino.

A létszámemelést nehezíti, hogy kétséges, Katar képes-e egyedül megrendezni a nagyobb tornát, ráadásul a Perzsa(Arab)-öböl többi államával, így Szaúd-Arábiával, az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel nem felhőtlen a viszonya. Ezek az államok Egyiptommal kiegészülve tavaly júniusban diplomáciai és kereskedelmi bojkottot hirdettek Katarral szemben, arra hivatkozva, hogy támogatja a terrorizmust. A négy év múlva esedékes vb házigazdája tagadta a vádakat.

A megvalósíthatóság más kérdés. Megvalósítható-e kizárólag Katarban? Valószínűleg nehéz lenne. Megvalósítható-e, hogy néhány mérkőzést a szomszédos országokban rendezzenek? Talán ez is egy opció. Természetesen nem vagyok naiv, olvasom a híreket, de mi a futballban dolgozunk, nem a politikában, és a labdarúgásban néha az álmok valóra válnak – mondta Infantino.

A FIFA tavaly szavazta meg, hogy a 2026-os vb-t, amelyet az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendez, már 48 csapat részvételével bonyolítsák le, és akkor vetődött fel a 2022-es torna bővítése is.

Infantino azt is kifejtette, hogy a létszámbővítés ellenére a tornát az eredetileg tervezett 28 nap alatt kellene megrendezni, mivel épp elég nehézséget okozott, hogy a katari hőség miatt a vb időpontját nyárról áttették a november-decemberi időszakra.

A FIFA-elnök azt viszont leszögezte, nem késő meghozni a döntést, mert az 1998-as vb létszámemelését, amikor 24-ről 32-re növekedett a résztvevők száma, szintén négy évvel a torna előtt hozták meg.

Nyitókép: Szirtesi László/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!