Nemzetközi foci

Az FC Barcelona visszavonta ajánlatát – hivatalos

A csapat elment volna Miamiba bajnokit játszani, és a jövőben is hajlandó erre, de...

Az FC Barcelona visszavonta ajánlatát az Egyesült Államokban tervezett, Girona elleni bajnokira. A döntés a klub igazgatótanácsának ülése után született meg.

A klub a honlapján közölte: azért döntöttek így, mert a kérdésben nem alakult ki konszenzus. Hozzátették: a csapat elment volna Miamiba bajnokit játszani, és a jövőben is hajlandó erre, de addig nem valósulhat meg a projekt, amíg minden érintett fél között nem születik megállapodás.

És ha már a Barcelona: Messi végre elmondta, mit gondol Dembéléről…

A spanyol liga (LFP) ugyanakkor továbbra sem mondott le arról, hogy La Liga-találkozót rendezzen az Egyesült Államokban. A szervezet kilátásba helyezte, hogy a spanyol bíróságnál, vagy akár a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) szerez érvényt akaratának.

Sajnáljuk, hogy csalódást okozunk az egyesült államokbeli rajongóinknak, és igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül spanyol bajnokit szervezni, mint ahogyan az észak-amerikai profi ligák is rendszeresen rendeznek mérkőzéseket határaikon kívül – fogalmazott közleményében az LFP.

A liga meggyőződése, hogy csak abban az esetben tudják megszűntetni – az elsősorban gazdasági szempontokat tekintve óriási – különbséget az angol Premier League és a La Liga között, ha nemcsak folytatják, hanem a mostaninál jóval hatékonyabbá teszik a spanyol bajnokság nemzetközi népszerűsítését.

Az LFP nyáron 15 évre szóló megállapodást kötött, amelynek értelmében spanyol bajnokikat rendeznek az Egyesült Államokban. A tervek szerint január 26-án, a Miami Dolphins stadionjában a Girona–Barcelona találkozó lett volna az első a sorban, de az érintett klubokon kívül az LFP-nek meg kellett volna kapnia a spanyol (RFEF), a nemzetközi (FIFA), az amerikai (USSF), valamint a két kontinentális szervezet – az UEFA és a CONCACAF – jóváhagyását. Az érintettek többsége azonban a határon túli bajnoki mérkőzés ellen foglalt állást, továbbá a spanyol játékos-szakszervezet (AFE) is a leghatározottabb tiltakozását fejezte ki.

Címlapkép: Xavier Bonilla/Nurphoto/AFP

Olvasói sztorik