Nemzetközi foci

Kecskepásztor volt, a nagyapját kivégezték, a házukat felgyújtották – Modric hihetetlen igaz története

A menekülő Modric család több mint hét évig egy szállodában élt, Luka a labdarúgásban találta meg a menekülést a háború borzalmai elől.

Luka Modric, a Real Madrid horvát válogatott labdarúgója nyerte el 2018-ban a France Football magazin által odaítélt és az év legjobb játékosának járó Aranylabdát. A díjazást követő nyilatkozata után valószínűleg a világ legszerényebb játékosának is megválasztják, Cristiano Ronaldo testvérének ámokfutása viszont komoly indulatokat váltott ki.

Az MTI portréjából kiderül, hogy Luka Modric 1985. szeptember 9-én született Zadarban, az egykori Jugoszláviában.

Fiatalkorában nagyszüleivel lakott, és a többi között kecskepásztorként töltötte napjait. Gyermekéveit meghatározta az 1991-ben kirobbant horvát függetlenségi háború, amelyben nagyapját szerb lázadók végezték ki, házukat pedig felgyújtották.

A menekülő Modric család több mint hét évig egy szállodában élt, Luka a labdarúgásban találta meg a menekülést a háború borzalmai elől. Utólag úgy fogalmazott: ebben a nehéz időszakban vált olyan emberré, amilyen manapság.

A labdarúgás alapjaival az NK Zadar együttesében ismerkedett meg, majd 16 évesen került a Dinamo Zagrebhez. A fővárosi csapat egy évre Bosznia-Hercegovinába adta kölcsön, ahol 18 évesen a liga legjobb játékosának választották. A Dinamóhoz újabb egy év kölcsönjáték után került vissza, 2005-ben tízéves szerződést írt alá a fővárosi klubbal, ahonnan 2008-ban három bajnoki címet és két kupagyőzelmet követően, 16,5 millió font ellenében, hat idényre a Tottenham Hotspurhöz igazolt.

A londoni együttesben eltöltött négy szezon alatt 159 mérkőzésen 17 gólt szerzett, a csapattal a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutott. Innen igazolta le 2012 augusztusában a Real Madrid 30 millió fontért, és 36 órával Spanyolországba költözését követően már meg is nyerte első trófeáját a Reallal: a spanyol Szuperkupa döntőjében az ősi rivális FC Barcelonát győzték le.

Modric érkezésével a Real Madrid húsz év után visszatért az európai klubfutball csúcsára: előbb 2014-ben Carlo Ancelottival, majd 2016-ban, 2017-ben és az idén Zinédine Zidane vezetésével hódította el a Bajnokok Ligája-trófeát. Emellett az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot is háromszor nyerte meg, spanyol bajnoki címet egyszer ünnepelhetett.

Modric a 2014/2015-ös, sérülésekkel teli idényt leszámítva a Real egyik leginkább meghatározó tagja: minden szezonban 40 vagy annál több mérkőzést játszott. Az elmúlt hat idényből négyszer beválasztották a BL álomcsapatába, kétszer volt a spanyol bajnokság legjobb középpályása és az UEFA Év csapatában is kétszer kapott helyet. Hétszer választották meg az év horvát labdarúgójának, a nemzeti csapatnak 2006 óta tagja.

A válogatottal – amelynek 2015 óta csapatkapitánya – három világ- és ugyanennyi Európa-bajnokságon szerepelt, legnagyobb sikerét idén nyáron érte el, amikor az oroszországi vb-n a döntőig menetelt. A franciáktól elszenvedett 4-2-es vereség ellenére ő lett a torna legjobb játékosa.

Mélységi irányítóként csapata védekezéséért is felel, ugyanakkor az előrejátékban is a Real Madrid, valamint a válogatott egyik legfontosabb láncszeme. Jelenlegi szerződése 2020 nyaráig köti a madridiakhoz.

Címlapkép: Twitter, AFP

Olvasói sztorik