Nemzetközi foci

Ismét megdöntött egy világcsúcsot a Barcelona

Ennyi pénzt sehol nem fizetnek a játékosoknak.

A Global Sports Salary Survey legfrissebb kimutatása szerint az FC Barcelona az első sportcsapat a világon, ahol az első csapat játékosainak éves átlagfizetése eléri a 10 millió fontot.

Ebben a szezonban a spanyol bajnokcsapatnál a 23 fős keret tagjai átlagban 10,45 millió fontot keresnek, és ez még csak a bónuszok, prémiumok előtti állapot.

Az átlagos alapfizetés az előző idényhez képest harmadával emelkedett. Ennek nagyrészt az az oka, hogy Lionel Messi új szerződést írt alá, amelynek értelmében évente több mint 50 millió fontot keres, bár Phillippe Coutinho, Arthur, Malcom, illetve Arturo Vidal leigazolása és Gerard Piqué, Sergi Roberto, Samuel Umtiti, valamint Sergio Busquets szerződéshosszabbítása szintén jelentősen növelte a bérköltségeket.

A United jobb, mint a City

A GSS felmérése 13 országra, nyolc sportágra és 349 klubra terjedt ki.

A Real Madrid a második helyen áll, az első csapat játékosai átlagosan 8,1 millió forintot keresnek évente. A következő hat helyet az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) csapatai foglalják el.

A Juventus a 32. helyről a kilencedikre ugrott előre Cristiano Ronaldo leigazolása után. A Manchester United a tizedik (6,53 millió font), a Manchester City (5,93 millió font) a huszadik helyen áll.

Félpénz van Serie A-ban

A felmérés azt is megállapította, hogy a Premier League továbbra is a világ leggazdagabb labdarúgóligája, egy játékos átlagosan évi 2,99 fontot keres. Ez a szám 36 százalékkal magasabb, mint a Premier League legnagyobb riválisának tartott La Ligában (2,2 millió font), és csaknem kétszerese, mint az olasz Serie A-ban (1,5 millió font).

Mint kiderült, a Premier League klubjai fizetik a legjelentősebb prémiumokat, ennek célja természetesen a játékosok vonzása és megtartása, ráadásul hasonló minőségű futballistákért kétszer-háromszor többet hajlandóak kifizetni átigazolási díjként, mint Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban.

Túlfizetés minden szinten

Tavaly egy skandináv klub az egyik legtehetségesebb fiatal játékosának értékesítésére törekedett, hogy bevételt szerezzen. Objektív piaci értékelés alapján hat-nyolc millió euróra taksálták, de a sportigazgató közölte, ha eladnák egy angol klubnak, ezt talán meg is duplázhatnák. Nos, még így is alábecsülték a bevételüket ‒ mesélte Omar Chaudhuri szakértő.

Hozzátette, az angol klubok általában túlfizetik a játékosokat. A West Ham United például ugyanolyan szintet képvisel, mint a Girona a spanyol élvonalban, az egyiknél mégis 3,2 millió fontot, míg a másiknál csak 700 ezret keresnek átlagosan a játékosok.

Most jó lenni krikettesnek

Amikor a mérkőzésszámok alapján vizsgálták a kereseteket, arra jutottak, hogy az indiai krikettbajnokság játékosai 274 624 fontot kapnak átlagosan egy meccsért, amiből arrafelé csak 14 van egy idényben. Ezt követi a tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) 138 354 fonttal, majd az angol labdarúgó Premier League 78 703 fonttal.

Hihetetlen, de az indiai krikettbajnokság sztárjai átlagosan többet keresnek az április elejétől május végéig tartó szezonban, mint például a Tottenham Hotspur játékosai az egész angol idényben.

A jelentésből az is kiderült, hogy az észak-amerikai profi labdarúgóligában (MLS) egyáltalán nem értékelik a hátvédeket, a harminc legjobban fizetett játékos között ugyanis egyetlen védő sincs.

nyitókép: Josep LAGO / AFP

Olvasói sztorik