Nemzetközi foci

„José Mourinho a tegnap embere”

A brit sportsajtó már nem is támadja a Manchester United menedzserét, inkább csak szánakozik rajta.

Az angol bajnok 13. fordulójának szombati játéknapján sem tudott nyerni a Manchester United. A tabella hetedik helyezettje házigazdaként gól nélküli meccset játszott a 15. Crystal Palace együttesével.

José Mourinho a lefújás után azt mondta, a végén még saját magát is a csapatba állítja, de a helyzet korántsem ilyen vicces.

A portugál edző már 2004 óta szolgáltat témát a brit sportsajtónak, amely mostanra eljutott odáig, hogy már nem is támadja, inkább csak szánakozik rajta.

A Sky Sports szakértői szerint egyre szembetűnőbb, hogy semmi köze a modern futballhoz. A szombati meccsen szürke játékot produkáltak, és szerencséjük volt, hogy legalább egy pontot szereztek. Legutóbb 1970-ben fordult elő, hogy hazai pályán gólt sem tudtak lőni a Crystala Palace-nak bajnoki mérkőzésen.

Ez a lehangoló teljesítmény és a rossz eredmény azután született, hogy Mourinho azt nyilatkozta, csapatából hiányzik a karakter, a modern játékosok pedig úgy viselkednek, mint az elkényeztetett gyerekek. A lefújás után ezt még tetézte is, hiszen kijelentette, a két pont elvesztése megkérdőjelezi a játékosai szívét.

A Daily Star vezető szakírója, Jeremy Cross szerint Mourinho fáradt, öreg fickó benyomását kelti. Hozzátette, úgy tűnik, nincs egység az öltözőben, erről pedig „egyetlen személy hibáztatható, az a vezető, aki olyan légkört teremt, ami tükrözi a viselkedését”.

Felidézte, hogy a hét közepén Mourinho elkényeztetetteknek nevezte fiatal játékosait, ami valószínűleg igaz, de ő konkrétan meg is nevezett négy embert, ami bizarr dolog, és veszélyesnek tűnik.

Az egyik megnevezett Anthony Martial, aki az elmúlt négy-öt hét során remek teljesítményével hozzásegítette edzőjét, hogy ne rúgják ki. A másik Luke Shaw, akiről nemrég kiderült, majdnem elveszítette a lábát, és a visszatérése óta nagyon jól játszik.

A Manchester United ebben a szezonban első alkalommal nem kapott gólt otthon, ennek ellenére heves füttyszó hallatszott a lelátóról. A csapatnak most már a Bajnokok Ligája-indulásért kell küzdenie, Mourinho szerint azonban játékosai nem tulajdonítottak megfelelő jelentőséget a meccsnek, és nem voltak eléggé lelkesek.

Úgy tűnik, nem bízik a fiatal játékosokban. Alex Ferguson egyik legnagyszerűbb tulajdonsága az volt, hogy generációkról generációkra képes volt alkalmazkodni, így kihozta a legjobbat a fiatalokból. Ő imádott fiatalokat igazolni, Mourinho viszont úgy beszél, mint aki nem bízik bennük. Megvetéssel beszél róluk, és ez egy igazán érdekes ablak, ami betekintést enged a Manchester United problémáiba – írta a Mail On Sunday vezető szakírója, Oliver Holt.

Hozzátette, a viselkedése, illetve csapata játékstílusa miatt Mourinho egyre inkább úgy néz ki, mint a tegnap embere.

nyitókép: Fabrice COFFRINI / AFP

Olvasói sztorik