Nemzetközi foci bajnokok ligája

Doppingbotrányba keveredett Sergio Ramos

Újra lecsapott a Football Leaks, célkeresztben a Real Madrid csapatkapitánya.

Ismét botránycikkel állt elő a Football Leaks, ami ezúttal is a német Der Spiegelben jelentette meg a legújabb sztoriját, aminek a főszereplője a Real Madrid és a spanyol válogatott ikonja, Sergio Ramos.

A cikk azt írja, a madridiak csapatkapitánya a 2017-es Bajnokok Ligája-döntő után doppingvizsgálatra ment, ami után megállapították, hogy a vizeletében dexametazont találtak. Ez a szer fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre is alkalmas, de fokozza a koncentrációképességet és a gondolkodási és észlelési folyamatokat, de ami a legfontosabb, szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján.

Vannak azonban olyan szerek, amik használata engedélyezett és tartalmaz dexametazont is, viszont ezt előre kell jeleznie a csapatorvosnak, utólag már nem fogadják el, ekkor már gyanúsnak tekintik a mintát – ebben az esetben azonban ezt nem jelezte előre a Real.

A csapatorvos, dr. A. – aki egyben a spanyol rögbiválogatott orvosa – kísérte végig a meccs utáni vizsgálaton Ramost, akivel együtt alá is írták a doppingellenőrzési formanyomtatványt. A dexametazon kimutatását követően dr. A. elvállalta a bűnbak szerepét az UEFA-nak írt levelében és elismerte, hogy ő hibázott. Az üzenet egyértelműen kifejtette, hogy Ramos ártatlan, az orvos hibázott.

Az orvos úgy fogalmazott, hogy Ramos krónikus betegségben szenvedett, ezért dexametazont adott neki egy nappal a BL-döntő előtt a bal vállába és a bal térdébe. Holott az űrlapon betametazon szerepelt, tehát elírta, mindezt pedig a győzelem utáni euforikus pillanatokkal magyarázta. Az európai szövetség konzultált egy szakértővel, majd elfogadta a klub magyarázatát, miszerint adminisztrációs hiba történhetett.

A cikk hozzáteszi, nem ez volt az egyetlen, amikor a spanyol válogatott labdarúgó megszegte a szabályokat. 2018 áprilisában az egyik spanyol doppingellenes szervezet is tesztre várta, ami előtt Ramos lezuhanyzott, márpedig a szabályok egyértelműen kimondják, hogy sem zuhanyozni, sem wc-zni nem lehet egy ilyen vizsgálat előtt.

Időközben a Real Madrid hivatalos közleményben tagadja a Sergio Ramos ellen irányuló vádakat, állításuk szerint a játékos sosem vétett a doppingellenes vizsgálatok szabályai ellen..

címlapfotó: MIGUEL RIOPA / AFP

Olvasói sztorik