Nemzetközi foci

Korrupció, adócsalás, sikkasztás, pénzmosás – fejlemény a román futball egyik legnagyobb balhéjában

Szabadságvesztés helyett felmentette a bukaresti táblabíróság Dumitru Dragomirt.

Felmentette jogerősen kedden a bukaresti táblabíróság Dumitru Dragomirt, a román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) volt elnökét, akit első fokon még hét év szabadságvesztésre ítéltek egy korrupciós perben – írja az MTI.

Az ügyészség a román bajnokság televíziós közvetítési jogainak eladása során elkövetett adócsalás, sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indított eljárást a volt vezető ellen, akit 2016 júniusában első fokon a bíróság vétkesnek talált.

A táblabíróság keddi ítélete azonban valamennyi bűncselekmény alól felmentette Dragomirt, aki négy cikluson keresztül, 1996-tól 2013-ig vezette a román bajnokságot szervező ligát.

Azért vették őrizetbe 2014 áprilisában, mert az ügyészség meggyanúsította, hogy 2011 és 2013 között 3 millió euróval károsította meg az LPF-et úgy, hogy a televíziós közvetítési jogok értékesítésekor fiktív cégeket iktatott közbe, és az ezek által felszámolt jutalék egy részét eltulajdonította.

Az ügyben tavaly augusztusban vádat emeltek a Digi cégcsoport több jelenlegi és volt vezetője ellen is, akiket megvesztegetéssel gyanúsítottak.

A vádhatóság szerint a telekommunikációs cég vezetői Dragomir megvesztegetésével akarták elérni, hogy a sportvezető részesítse előnyben az általuk benyújtott pályázatot. A román bajnokság 2008 és 2011 közötti három idényét az akkor Romániában RCS és RDS nevet viselő Digi csoport vásárolta meg 101 millió euróért.

Címlapkép: MTI

Olvasói sztorik