Nemzetközi foci

Infantino segítségével szeghette meg a pénzügyi szabályokat a PSG és a City

A Der Spiegel információja szerint az UEFA-nál kivételeztek a két sztárcsapattal.

Újabb botrány leleplezésére tesz kísérletet a Football Leaks, ami korábban azzal robbant be a köztudatba, hogy világsztár játékosok szerződéseiről szivárogtatott ki titkos információkat. Az oldal ezúttal a német Der Spiegellel közösen jelentette meg azt a cikket, mi szerint a Manchester City és a Paris Saint-Germain szisztematikusan megszegte az UEFA pénzügyi fair playt, tette mindezt az UEFA korábbi főtitkára, a jelenlegi FIFA-elnök, Gianni Infantino hozzájárulásával, aki így kivételezett a két klubbal – összegez a Marca.

A dokumentum szerint a PSG 1,8 milliárd eurót kapott a katari kormánytól azért, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját. A lap úgy tudja, ebből a pénzből igazolta le a párizsi csapat 222 millió euróért Neymart, 180 millió euróért pedig Kylian Mbappét – apropó, láttad Mbappé pénteki álomgólját? Elképesztő, mit művelt a tinisztár.

A Der Spiegel a botránnyal kapcsolatban megemlíti a 2012-ben a korrupció miatt az UEFA éléről távozó Michel Platinit is, aki külön üzletet kötött az ügyben a PSG katari tulajdonosával, Nasszer al-Khelaifival, valamint a bizalmasával, Jean-Claude Blanc-nal.

A lap a Manchester Cityvel kapcsolatban megjegyzi, a klub a megengedettnél 26 millió euróval többet kapott az Emiratestől egy 233 millió eurós hiány fedezeteként.

Contét kikosarazták Madridban; Zidane nagy visszatérésről beszél
Dzsudzsák újra a magyar válogatottban? Ha a lába engedi…

A sportvezetők segítségével így az angol és a francia klub is megúszta a súlyosabb büntetéseket, de a Football Leaks azt is megjegyzi, hogy politikai okok miatt hunyt szemet ezek felett az UEFA.

A hírrel kapcsolatban már péntek este hivatalos közleményben reagált a PSG, amely természetesen elutasította a vádakat és kijelentette, hogy folyamatosan az előírt törvények és szabályok teljes körű betartása mellett jártak el, a katari idegenforgalmi bizottsággal kötött szerződésük pedig már 2014 óta nyilvános és az UEFA által elfogadott.

A közleményben hozzátették, a Pénzügyi Fair Play bevezetése óta a PSG a történelem legtöbbször és legszigorúbban ellenőrzött klubja.

A címlapfotón Nasszer al-Kelaifi, a PSG tulajdonosa. Fotó: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / AFP

Olvasói sztorik