Nemzetközi foci

Xavi szerint gondok vannak a Barca utánpótlásában

Sorra mennek el a jó szakemberek a La Masiáról.

Éppen húsz szezon után, 2015-ben intett búcsút a Barcelonának Xavi, a katalán klub egyik ikonja. Az friss, hogy egy másik ász is mehet hamarosan: a Liverpool be is készítette az ajánlatát érte.

A világ- és Európa-bajnok, BL-győztes Xavi 2015 óta a katari al-Szaddban szerepel, de még mindig kikérik a véleményét, ha a Barcáról van szó. Most pedig elmondta: aggódik azért, amit a klub akadémiáján, a La Masián lát.

Aggódom az akadémia helyzetével kapcsolatban – mondta Xavi a Cataluny Radiónak. – Nagyon aggódom Joan Vila távozása miatt – fogalmazott.

Vila módszertanigazgató volt a La Masián, és kulcsfigurája volt a katalánok sok passzra épülő játékának (lásd még: tiki-taka) fejlődésében. Na meg abban, hogy rengeteg saját nevelésű labdarúgó került fel a felnőttek közé.

– Ha kiveszed őt a képletből, mi marad? Ő a barcelonai pozíciós játék legjobb ismerője. Nem is értem.

Megemlítette még Paco Seirullo és Albert Benaiges nevét, akikre szintén nem számít a klub.

Xavi szavai éppen azért fontosak, mert az utóbbi időszakban inkább a pénzköltésben jeleskedik a Barca, mint a játékosnevelésben. Hogy csak néhány példát hozzunk: Eric Garcia a Manchester City-hez, Jordi Mbolua a Monacóhoz, Sergio Gomez pedig a Borussia Dortmundhoz szerződött a közelmúltban.

Megemlítette viszont a 19 éves Riqui Puigot, akit esélyesnek tart, hogy odaférjen messiék mellé az első keretbe.

Címlapkép: Getty Images

Olvasói sztorik